Gündem Cezaevi yönetimi mizahı sansürledi

Cezaevi yönetimi mizahı sansürledi

17.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sincan Cezaevi’ndeki mahkûmun CHP’li Ağbaba’ya gönderdiği karikatür içeren mektup, “Devlet büyüklerini hedef gösteriyor” diye sansürlendi

Cezaevi yönetimi mizahı sansürledi


Ankara Sincan F Tipi Cezaevi’nde tutulan Rıza Kartal isimli hükümlü, cezaevinde çıkardıkları “Vız Gelir” isimli mizah dergisini ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na sunduğu başvuru dilekçesinin bir kopyasını CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’ya gönderdi.
Komisyona sunulan dört sayfalık başvuru dilekçesinin her bir sayfasında birer adet karikatür bulunduğu öğrenildi. Ancak Cezaevi Disiplin Kurulu dört karikatürden üçüne onay vermeyince, dilekçenin ilk üç sayfası, karikatür kısımları boş ve beyaz biçimde alıcıya iletildi. Kurul, dördüncü sayfadaki karikatüre ise vize verdi.
‘12 Eylül akıl edemedi’
10 Şubat günü toplanan Disiplin Kurulu, “Karikatür çizimlerinde devlet büyüklerini hedef gösteren, kişi ve kuruluşları paniğe yöneltecek yalan ve yanlış bilgileri eleştiri sınırları dışında küçük düşürücü ve hakaret niteliği olan nefret söylemi şeklinde gösteren, tamamen/kısmen sakıncalı ifadeler içerdiği kanaatiyle” karikatürlere alıkoyma kararı aldı.
Kartal tarafından komisyona gönderilen dilekçede, “Bugün geldiğimiz noktada 12 Eylül faşizminin akıl edemediği baskı, sansür ve yasaklarla hapishanelerde neredeyse hiçbir hakkımız, mektup, görüş, avukat dahil kalmamış durumda. Bugün hapishanelerde düşünce özgürlüğü tamamen ortadan kaldırılmıştır. Yazma, düşünme, çizme ve üretme gibi temel insan haklarımızın önündeki engellerin kaldırılması için gereğinin yapılmasını bilgilerinizi sunarım” denildi.
TBMM gündemine taşıdı
Mektubun sansürlenmesini TBMM gündemine taşıyan Ağbaba, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.