Gündem Cezaevinde boş kağıt ve ‘kapşon’lu mont yasağı!

Cezaevinde boş kağıt ve ‘kapşon’lu mont yasağı!

23.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bafra T Tipi Cezaevi’nden CHP’li Ağbaba’ya mektup yazan tutuklu, postayla gelen kağıtların “görünmez mürekkeple yazılmış olabilir” gerekçesiyle verilmediğini bildirdi...

Cezaevinde boş kağıt ve ‘kapşon’lu mont yasağı

Bafra T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan Raşit Dörtyol isimli tutuklu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’ya gönderdiği mektubunda, cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Mektupta, yasal olarak dağıtımı ve satışı yapılan Yürüyüş Dergisi’nin hapishaneye sokulmasının engellendiği belirtilerek, dergiye “örgüt propagandası yaptığı” ve “örgüt üyelerini övdüğü” gerekçeleriyle erişilemediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Mektupta, “Adımıza gelen, ailelerimizin gönderdiği kışlık montlar, ‘kapşonu var’ denilerek verilmiyor. Gerekçe olarak, ‘eşya yönetmeliğinde mont var ama kapşonlu mont yer almıyor. Kapşonlu mont, hükümlü ve tutukluların yüzünün tanınmasına engel olabileceği ve güvenlik açısından uygun değildir’ gösteriliyor. Yönetmelikte belirtilen giyim eşyalarının hiçbirinin niteliğine dair bir hüküm yoktur. Yani, ‘pantolonda şu kadar cep olmalıdır’ gibi bir hüküm yokken, idare kendince hüküm verip, kapşonlu montu engelliyor” ifadesi yer aldı. Mektupta, şunlar kaydedildi.

Dörtyol cezaevindeki diğer ilginç bir yasağı da şöyle anlattı:

“Diğer bir keyfiyet örneği de, beyaz ya da renkli kağıtlarda uygulanmaktadır. Dışarıdan posta ile gönderilen kâğıtlar (kırtasiyeden alınmış ambalajındaki kağıtlar), ‘görünmez mürekkeple yazı yazılmış olabilir’ denilip verilmiyor. İdare beyaz ya da renkli kağıtlara el koyuyor. Cezaevi yönetimi bu kâğıtları inceleyip vereceği halde keyfi davranıyor. Dilekçe, mektup yazıp, karikatür çizmemiz için kağıt verilmemesi, ‘düşünmeyin, yazmayın’ demektir.”