Gündem Cezaevlerinde 139 LGBTİ mahpus var

Cezaevlerinde 139 LGBTİ mahpus var

29.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu, dün Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner başkanlığında toplandı.

Cezaevlerinde 139  LGBTİ mahpus var

Toplantıda Akar, Avrupa Konseyi’nin rakamlarına göre, 100 bin kişi başına düşen mahpus sayısı yüzde 50’nin üzerinde artan ülkelerin Ermenistan (yüzde 82,8), Türkiye (yüzde 78,9), Makedonya (yüzde 60,3) ve Hırvatistan (yüzde 59,4) olduğunu ifade etti. Bu oranın Avrupa Konseyi rakamlarına göre Türkiye’de yüzde 78,9 olduğunu, ancak Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü rakamlarına göre yüzde 126,6 olduğuna değinen Akar, “Yani bu durumda Türkiye birinci oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerinde 139 LGBT’li mahpus olduğunu bildirdiğini ifade eden Akar, “LGBT’liler hormon tedavisi ve epilasyon istiyorlar ama mümkün olmuyor. Kadın giysileri ve ayakkabıları istiyorlar, ruj ve toka kullanmak, almak istiyorlar ama erkek hapishanesinde oldukları için alamıyorlar. Bazılarının ‘sen erkeksin’ diye zorla saçlarını kestiriyorlar. Bu nedenle LGBT’liler için bir cezaevi inşa edilebilir” değerlendirmesinde bulundu. CISST’in kurucusu Zafer Kıraç ise cezaevlerinde 2 bin 435 çocuk yer aldığını belirterek, cezaevlerinde çocuklar için gerekli ve onların sorunlarını çözecek ortam oluşturulmadığı için, onların daha sonra suç işleyerek tekrar cezavine girdiğini ifade etti.