Geri Dön
Chernobyl bölgesine sadece 'güzel fotoğraf çekilir' gözüyle bakılır mı?

Chernobyl bölgesine sadece 'güzel fotoğraf çekilir' gözüyle bakılır mı?

HBO'nun mini dizisi Chernobyl gündeme sağlam oturdu ve yankıları bir süre daha sürecek. Ama keşke sadece yankıları olsaydı! Ne yazık ki yaşadığımız dönemin şartları gereği olayın gerçekleştiği yer eşsiz bir 'arka plan' olarak görülüyor. Bu da gördüğü her manzarayı fotoğraf çektirmek için yanıp tutuşan kadraj delilerini ortaya çıkarıyor.

Tosun Paşa
Tosun Paşa

Gezi turizmi tamam ama...

#urbex #urbexworld #urbexpeople #urbex_supreme #urbex_underground #urbexing #urbexplaces #abandoned #abandonedworld #abandoned_junkies #abandonedphotography #abandoned_exellence #tchernobyl #tjernobyl #tschornobyl #chernóbil #chernobyl #tsjernobyl #prypiat #prypjat #prípiat #pripyat #stalker #darktourism #chernobylart

Arkadiusz Wołek (@arkadiuszwolek2)'in paylaştığı bir gönderi ()

Daha önce Chernobyl dizisinin Pripyat'a ve bölgeye olan turizmi arttırdığını Molatik'te yazmıştık. Bölgeye yurt dışından gelen rezervasyonlarda geçen seneye göre yüzde 35 oranında bir artış söz konusuydu. Bu artışın bir kısmını da influencer ve instagrammer'lar oluşturuyor.

Chernobyl'le ilgili çok az bilgiye sahibi olan ya da sadece adını duyan insanlarda merak uyandıran dizi, insanların Pripyat'ı ve Çernobil faciasından etkilenen yerleri görme isteğini arttırdı. Bir de Pripyat'ın bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi olan terk edilmiş, ıssız halini fotoğraf fırsatına çevirerek garip pozlar veren influencer ve instagrammer'lar var.

Mesleklere saygımız var ama...

Chernobyl ☢️ ☢️ ☢️

Luis El Crack (@luisitocomunica)'in paylaştığı bir gönderi ()

Influencer'lık ve instagrammer'lık küçümsenecek meslekler değil, yanlış anlaşılmasın. Çağ değişiyor ve teknoloji çağının getirisi olarak yeni iş kolları ortaya çıkıyor. Bu iki meslek bir nevi modern pazarlama ya da modern sponsorluk.

Fakat Pripyat'ta gerçekleşen faciayı popülizme kurban etmek vicdansızlık gibi gelmiyor mu size de? Sırf Pripyat ve Çernobil şu anda popüler diye orada olduklarını biliyoruz. 1986'da yaşanan facia, hayatını kaybeden insanlar, evinden ayrılmak zorunda kalan ve bir daha dönemeyecek olan mağdurlar, katledilen hayvanlar, bölgenin bin yıl boyunca düzelmeyecek ekosistemi umurlarında değil.

В одиночку на заброшенный энергоблок атомной станции. ________________ Фото сделано в первые минуты, после подъёма на крышу 5-го энергоблока АЭС. К сожалению, фотографировать мог только на телефон. Но ценность этого фото крайне высока. У него есть история. ________________ Далеко не один раз бывал я в Припяти, в ЧЗО в целом. Но третью очередь ЧАЭС, и сам пятый блок все как-то обделял вниманием. Те, кто был там, - говорили, объект впечатляющий, даже эпичнее Дуги будет. Но, пока лично не убедишься, не поверишь. _____ Май. Есть готовый план одиночного похода, с проникновением на третью очередь. Конец мая. Воплощаю план в жизнь. Успешный заброс в Зону. В одном из сел забираю велосипед, оставленный @svyatogr, что упростило перемещение внутри ЧЗО. Два дня в Припяти. И ночь проникновения на новую территорию. _____ В голове только общие представление о местности, о третьей очереди знал мало, но у меня были карты и энтузиазм. И этого достаточно.. Первое, что увидел ночью - градирня, она огромная. К ней ещё вернёмся. Ранним утром - увидел пятый энергоблок вблизи. Он монументален, не меньше. Чистый постапокалипсис. _____ Крыша делится на несколько ярусов, на каждом меня удивляло, то что я вижу. Но когда поднялся на самый верх, - у меня отняло речь. Вполне возможно, это самый удивительный вид, что видел в своей жизни. Впереди, как на ладони - территория ЧАЭС, справа - пруд-охладитель станции, слева - "железный лес", справа - третья очередь, за спиной - хранилище отработанного ядерного топлива, а внизу над котлованом для 6-го блока летают чайки. Это поражает воображение. Словно я герой фильма про постапокалипсис, и это аху*нно! ________________ #chernobyl #nuclearpowerplant #nuclearpower #powerunit #pripyat #exclusionzone #chernobylzone #stalker #urbandecay #urbexphoto #urbanexploration #urbex #chnpp #urban_shots #urbexworld #urbexplaces #abandonedplaces #urbanexplore #atmosphere #awesome #illegal #chernobylzone #заброшенныеместа #чернобыль #зонаотчуждения #сталкер #нелегал #заброшенныеместа

Сергей Странный ☢️ (@seregastrange)'in paylaştığı bir gönderi ()

Şu anda orası popüler ve bir fotoğrafa arka plan olmak için çok uygun. Her şey bundan ibaret. Yeni mesleklere saygımız sonsuz. Fakat vicdanı bir köşeye atan, kavramların içini boşaltan hiçbir şeye de göz yummayalım bir zahmet.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

- 'Chernobyl' dizisi fenomen olmayı nasıl başardı?
- Chernobyl: Bir HBO klasiği
- Dizi arayışında olanlar için çölde bir vaha: Chernobyl
- IMDb'den en yüksek puan alan 10 dizi
- 'Chernobyl' turizmi: Popüler yapımların gizli faydaları
- Çernobil Faciası nedir? Çernobil Nükleer Kazası hakkında bilgiler

Benzer İçerikler