Sağlıklı Beslenme Chia tohumunun faydaları

Chia tohumunun faydaları

12.02.2018 - 15:22 | Son Güncellenme:

Ülkemizde de sağlıklı yaşama ve beslenmeye verilen önemin son yıllarda artmasıyla birlikte alışkanlıklar değişmeye başladı ve chia tohumu aktarlarda yerini aldı. Aktarların haricinde marketlerde de satılmaya başlanmasıyla chia tohumu nerede satılır, nasıl bulabiliriz diyenlerin önünde hiçbir engel kalmadı.

Chia tohumunun faydaları

Chia tohumu özellikle de son zamanlarda adından ve faydalarından sıkça bahsedilen bir besin haline geldi. Aslında kökeni Maya ve Aztekler'e kadar uzanan chia tohumu uzun yıllar boyunca hem bir besin maddesi olarak hem de tıbbi amaçlarla kullanılmıştır. Ülkemizde de sağlıklı yaşama ve beslenmeye verilen önemin son yıllarda artmasıyla birlikte alışkanlıklar değişmeye başladı ve chia tohumu aktarlarda yerini aldı. Aktarların haricinde marketlerde de satılmaya başlanmasıyla chia tohumu nerede satılır, nasıl bulabiliriz diyenlerin önünde hiçbir engel kalmadı.

Haberin Devamı

Chia Tohumunun Faydaları

Sindirimi kolay, besin değeri yüksek ve tüketimi pratik bir besin olan chia tohumu, barındırdığı lif, manganez, fosfor, kalsiyum, potasyum mineralleri ile A, E, D vitaminleri sayesinde sağlığa birçok katkıda bulunur. Bu katkılarının başında sindirim sistemi, kemik gelişi, kalp ve yaşlanmaya karşı vücuda sağladığı olumlu etkiler gelir.

1. Sindirim sistemini destekler

Chia tohumunda bulunan lifler sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olur. Tüketildiğinde midede jelatin benzeri bir madde oluşturur, bu jel formundaki madde çözünür liflerden kaynaklanır ve bağırsaktaki probiyotiklerin gelişimini destekleyen bir probiyotik gibi çalışır. Aynı zamanda düzenli bir şekilde tuvalete çıkmayı sağlar ve kabızlığı önler.

Haberin Devamı

2. Kalp sağlığını korur

Chia tohumu iltihaplanmayı iyileştirir, kolesterolü düzenler ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığı için katkıda bulunur. Düzenli olarak tüketildiğinde ateroskleroz rahatsızlığının gelişme oranı düşer. Yüksek miktarda, yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerini emilir hale getiren linoleik asit içerir. Ayrıca somondan daha fazla omega-3 oranına sahiptir. Omega-3 kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürerek kalbi korumak için çalıştığı gibi beyin fonksiyonlarını da düzenlemeye yardımcı olur.

3. Kemik gelişimini destekler

Chia tohumunun kemik gelişimi ve yoğunluğu için oldukça gerekli bir mineral olan kalsiyum bakımından zengin bir besin olması, chia tohumu ne işe yarar sorusunun en net cevabıdır. Chia tohumu özellikle de kadınlarda yaşlılığa bağlı oluşan osteoporoz ve kas kaybı gibi rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur. Hamilelik döneminde de bebeğin kas ve kemik gelişimi için çok önemlidir.

4. Kilo vermeyi kolaylaştırır

İçerdiği lif daha uzun süre tok kalmayı sağlar, metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca chia tohumunun kalori bakımından da düşük bir besin olması diyet dönemlerinde ara öğün yerine tüketilmesini uygun kılar. Ancak tabii ki zayıflamak için tek başına yeterli bir besin değildir.

5. Yaşlanma belirtilerinin geciktirir

Haberin Devamı

Chia tohumunun yüksek orandaki antioksidan içeriği, serbest radikallerle mücadele ederek cilt onarımını destekler ve yaşlanma belirtilerini geciktirir. Antioksidanlar bunun dışında kanser, makula dejenerasyonu gibi rahatsızlıkları ve inflamasyonu (iltihaplanma) önlemeye yardım ederler.

Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?

Hem tok tutma özelliği hem de besleyici içeriğiyle oldukça faydalı bir besindir. Çiğ olarak tüketilebilen chia tohumu bu sayede pratik bir öğün görevi görür. Salataya, yoğurda, tatlıya ve içeceklere doğrudan katılabilir. Özellikle meyve salatasına 1 yemek kaşığı chia tohumu eklemek, salatayı daha cazip hale getirir.

Chia tohumu yoğurtla nasıl tüketilir?

1 kase yoğurda (ev yapımı yoğurt olursa daha iyi olur) 1 yemek kaşığı chia koyumu koyarak tüketilebilir. İsteğe göre içine bir miktar kırılmış ceviz, fındık ya da tarçın eklenebilir.

Chia tohumu su ile nasıl tüketilir?

Chia tohumunu kullanarak faydalı bir çay hazırlamak mümkün. 1 su bardağı sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı chia tohumu eklenip 8-10 dakika demlenmesi beklendikten sonra bu karışım süzülerek içilebilir.

Haberin Devamı

Chia tohumu aç karnına mı tüketilmeli?

Bu tamamen bir tercih meselesi. Chia tohumu aç veya tok karnına tüketildiği zaman farklı faydalar sağlamaz.

Chia Tohumunun Zararları

? Chia tohumu sindirim sistemi için faydalı bir besin olsa da lif açısından yoğun yapısı sebebiyle, aşırı tüketildiğinde ishal, hazımsızlık ve şişkinliğe yol açabilir.
? Yüksek miktarda omega-3 içerdiği için kanın incelmesine neden olabilir. Düşük kan basıncına sahip olup kan inceltici ilaçlar kullananların chia tohumunun tüketimine dikkat etmesinde fayda var. Bu konuyla alakalı en doğru yönlendirme uzman bir hekimden alınmalıdır.
? Chia tohumunun hamile kadınlar ve emziren annelere etkisi kesin olarak bilinmiyor, bu nedenle bazı uzmanlar herhangi bir risk almamak adına bu dönemlerde tüketilmemesini öneriyor.
? Bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Tüketilmesinin ardından ciltte kızarıklık, kaşıntı, gözlerde sulanma, nefes alışverişinde zorluk veya kusma gibi belirtiler ile karşılaşılırsa bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

Evdesifa.com

Yazarlar