Siyaset CHP 300 adayı çalışıyor

CHP 300 adayı çalışıyor

29.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yerel seçimlere yönelik hazırlıklarını sürdüren CHP, şu ana kadar 252 belediye başkan adayını açıkladı. Açıklanan adaylar, ağırlıklı olarak ilçe ve belde belediyelerini kapsarken sadece bir büyükşehir ve 10 il adayı belirlendi.

CHP 300 adayı çalışıyor

CHP, 6 Aralık’ta düzenlenecek Parti Meclisi (PM) toplantısında ise 300 civarında adayını belirleyerek, kamuoyuna açıklayacak. CHP’nin yönetimde olduğu; Hatay, Eskişehir, Aydın ve Edirne’de mevcut belediye başkanlarının yeniden aday gösterileceği belirtiliyor. Ancak Zonguldak’ta mevcut belediye başkanının aday gösterilmeyeceği konuşuluyor. CHP, 1-2 Aralık’ta eğilim yoklamasıyla belirleyeceği Çanakkale, Sinop ve Bilecik adaylarını da açıklayacak. Bunun yanında Tunceli, Rize ve Kırşehir adaylarını da ilan edilmesi, toplamda 10 civarında il adayını açıklaması planlanıyor. CHP yönetiminin, Ankara adayını aralık ortasında açıklamayı hedeflediği, İzmir ve İstanbul’u ise sona bırakmayı planladığı belirtiliyor. CHP’nin Ankara’da İYİ Parti’yi desteklemesinin gündemde olmadığı belirtilirken, kulislerde başkent adayı olarak; son dönemde “güç kaybettiği” belirtilen Mansur Yavaş’ın yanı sıra Levent Gök, Haluk Koç ve Cengiz Topel Yıldırım isimleri dillendiriliyor.

Haberin Devamı

İstanbul’da iki isim önde

İzmir Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için; Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in isimleri öne çıkıyor. İstanbul’da ise, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de konuşulmaya başlandı. Ayrıca, İstanbul’un Ataşehir ilçesinde İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Battal İlgezdi’nin yeniden aday gösterileceği belirtilirken, görevden alınan diğer ilçe olan Beşiktaş’ın belediye başkanı Murat Hazinedar’ın ise tekrar yarışa sokulmayacağı belirtiliyor.

Tezcan yerine Salıcı

Edinilen bilgilere göre CHP’de bir kesim seçime tek başına girilmesi gerektiğini savunuyor. Bu kesim, sağ seçmenin ağırlıklı olduğu kentlerde, İYİ Parti’nin aday çıkarması halinde sağ oyların bölünebileceğini, CHP’nin de, ‘partili’ bir adayla başarıya ulaşabileceğini belirtiyor. Bu formülün özellikle Ankara’nın kazanılmasında etkili olabileceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun ise ‘uzlaşma’ sağlanmasının birçok büyükşehirde CHP’ye olumlu yansıyabileceğini savunduğu ifade ediliyor. Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun, İYİ Parti ile görüşmeleri yürüten Bülent Tezcan’dan bu sorumluluğu alarak Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’yı görevlendirdiği, İYİ Parti’den de bu yönde talep geldiği öğrenildi.

Haberin Devamı

‘İş birliği’nde viraj

CHP’nin 6 Aralık’ta ilan edeceği adaylarda İYİ Parti görüşmelerinden çıkacak sonucun etkili olacağı belirtiliyor. CHP, iş birliği görüşmelerinde İYİ Parti’den; Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Adana, Antalya ve Mersin’de, ‘destek’ bekliyor. CHP, olası bir ‘anlaşma’ kapsamında, kendi belediyelerinde İYİ Parti’nin aday çıkarmamasını talep ediyor. Buna karşılık; Manisa, Kocaeli, Isparta, Osmaniye, Kayseri ve Konya gibi kentler ile bazı büyükşehir ilçelerinde İYİ Parti adayını desteklemeye ‘olumlu’ bakıyor. İYİ Parti ise, Ankara, Mersin ve Antalya’da kendi adaylarının desteklenmesinde, ‘ısrarcı’. Görüşmelerin bir hafta içinde tamamlanacağı ve bir iş birliği olup olmayacağının liderlerin görüşmesinde karara bağlanacağı belirtiliyor.