Siyaset CHP 36 ilde 105 ismi netleştirdi

CHP 36 ilde 105 ismi netleştirdi

25.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kritik toplantıda 36 ile ait, 77’si ilçe ve 28’si belde olmak üzere toplamda 105 belediye başkan adayı seçildi. İstanbul ve İzmir’den hiçbir adayın yer almadığı listede adayların 39’unu mevcut belediye başkanları oluşturdu...

CHP 36 ilde 105 ismi netleştirdi

CHP’de, dün yerel seçim hazırlıkları kapsamında bir dizi toplantı gerçekleştirildi. Sabah 09.30’da MYK’sını toplayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra ise PM toplantısına başkanlık etti. Yaklaşık dört saat süren PM toplantısında, MYK önerisi olarak getirilen 105 ismin belediye başkan adaylığı oylanarak, kabul edildi. Bu çerçevede, toplam 36 ile ait, 77’si ilçe ve 28’si belde adayı netleştirilmiş oldu. Açıklanan adayların 39’unun mevcut ilçe ve belde belediye başkanları oldukları bildirildi. İlk adaylar arasında, İstanbul ve İzmir’den herhangi bir belediye yer almazken, Ankara’da sadece Güdül içesinin adayı saptandı. Güdül’e Sevilay Akyüz aday gösterildi.

Haberin Devamı

Eski AK Parti’li aday

Bu kapsamda büyükşehirlerden; Ankara’da bir, Aydın’dan beş, Bursa’dan altı, Kayseri’den iki, Kocaeli’den üç, Manisa’dan iki, Mersin’den bir, Van’dan ise yedi aday belirlenmiş oldu.105 aday arasında yer alan yeni isimlerden bazıları dikkati çekti. Bu kapsamda, MHP’den ihraç edilen Aydın’ın Karpuzlu Belediye Başkanı Tuğrul Ozan, bu ilçede CHP’nin adayı oldu. Eczacı Funda Türkcoş Pekiner, Bursa’nın Gürsu ilçesinin adayı olurken, Bursa’nın Mustafa Kemalpaşa ilçesine ise eski AK Partili belde belediye başkanı Orhan Alper aday gösterildi. Kocaeli’nin eski Baro Başkanı Sertif Gökçe ise bu ilin Derince Belediyesi’ne aday oldu. Nevşehir Ürgüp’ün eski belediye başkanlarından olan ancak 2014 seçimlerinde DSP’den Ankara Çankaya adayı olan Bekir Ödemiş, Ürgüp için yeniden aday gösterildi. Belirlenen adaylardan bazılarının Muharrem İnce’ye yakın olduğu yorumları da yapıldı.

Haberin Devamı

Muhaliflerden tepki

Alınan bilgilere göre, adayların belirlendiği PM toplantısında, parti yönetimine muhalif olan bazı üyeler söz alarak, yerel seçim politikasını eleştirdi. Üyelerin, aday adaylığı başvuruları tamamlamadan aday belirlemenin yanlış olduğunu belirttiği öğrenildi. Üyelerin, ön seçim taleplerini dile getirdiği kaydedildi. Aynı isimlerin adayların “dayatma” ile PM’ye getirildiği eleştirisini yaparken, parti yönetimini, “farklı görüşleri dinlememekle” suçladı.

Ön seçim yorumu

Kılıçdaroğlu, PM üyelerinin konuşmalarının ardından açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu’nun ön seçim taleplerine ilişkin olarak, “Ön seçimi daha önce çok uyguladık. Ama görüyoruz ki ön seçim yöntemi başarıyı getiren bir yöntem değil, sağlıklı değil” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun, başkan adaylarını, “tam mutabakat” içinde açıklayacağını söylediği ve partinin pek çok yerle ilgili anket yaptırdığını açıkladığı belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun, “ittifak” tartışmalarına ilişkin olarak ise, “Biz adaylar üzerinde ittifak yapacağız. 16 Nisan referandumundaki ‘hayır’ bileşenlerinin destekleyeceği adaylar belirleyeceğiz” dediği öğrenildi.