Siyaset CHP adayını cumaya kadar belirleyecek

CHP adayını cumaya kadar belirleyecek

21.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin adayı için üç ya da dört isim üzerinde anket yaptırdığı, nihai kararını anket sonuçları ve parti kurullarındaki değerlendirmelerinin ardından vereceği öğrenildi...

CHP adayını cumaya kadar belirleyecek

CHP’nin 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimine dönük çalışmaları sürüyor. Bu çerçevede, Kılıçdaroğlu’nun görevlendirdiği parti temsilcileri üzerinden, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi ile “ön görüşmeler” yürütülüyor. Görüşmelerde, parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri için “ittifak” seçeneklerinin değerlendirildiği, liderler görüşmesinin alt yapısının oluşturulduğu belirtiliyor. Liderler düzeyindeki ilk görüşme ise 23 Nisan 10.00’da Saadet Partisi (SP) lideri Temel Karamollaoğlu ile yapılacak.

Haberin Devamı

Dün akşam İstanbul’a geçen Kılıçdaroğlu, bugün Balkan Rumeli Çalıştayı’na katılacak. Kılıçdaroğlu’nun pazar Mersin’e geçerek burada Yörük Çalıştayı’na da katılacağı öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun SP, İYİ Parti ve HDP liderleriyle görüşmelerini hafta başından itibaren yapacağı kaydedildi.

Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu PM’yi salı günü 16.00’da olağanüstü toplantıya çağırdı. Parti grup toplantısının ardından gerçekleştirilecek toplantıda, Kılıçdaroğlu’nun hem ittifak hem de Cumhurbaşkanı adayı için PM’den yetki isteyeceği öğrenildi. Toplantıda milletvekili adaylarının belirlenmesi yönteminin de karara bağlanacağı öğrenilirken, aday belirlemede, “ön seçim” uygulanması kararı alınmasının zor olduğu belirtiliyor. Toplantıda, Kılıçdaroğlu’na tam yetki verilmesi bekleniyor. MYK’nın ise aynı gün PM’den önce TBMM’de toplanması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun da nihai kararını en geç cumaya kadar vereceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Anket yapılıyor

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adaylığı için üç ya da dört isim üzerinde çalışıyor. Kılıçdaroğlu’nun bu isimler için kamuoyu yoklaması yaptırdığı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun son kararını hem anket sonuçları hem de parti kurullarında yapacağı istişarelerin ardından vereceği ifade ediliyor. Parti içinde CHP’nin adayının Kılıçdaroğlu olması gerektiği yönünde açıklamalar yapılsa da Kılıçdaroğlu’nun adaylığa sıcak bakmadığı ileri sürülüyor.

Kılıçdaroğlu, dün parti genel merkezinde Muharrem İnce ile görüştü. Görüşme talebinin İnce’den geldiği öğrenildi. Yaklaşık 30 dakika süren görüşmede, Cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. İnce’nin görüşmede Kılıçdaroğlu’na, “Siz aday olursanız sonuna kadar destekleriz ama siz olmayacaksanız parti kararıyla ben aday olmak isterim” mesajını verdiği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun da bu konulara parti kurullarının karar vereceğini söylediği belirtildi.

Aday adaylığı şaşkınlığı

CHP milletvekilleri Öztürk Yılmaz ile Didem Engin’in Cumhurbaşkanlığı için aday olmak istediklerini açıklamaları parti içinde şaşkınlıkla karşılandı. Yılmaz’ın niyetini önceki gün Kılıçdaroğlu ile paylaştığı, ancak “adaylığa partinin yetkili kurulları karar vermeli” yanıtını aldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Kaygılarımı anlattım’

Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Genel Başkanımıza önümüzdeki süreçle ilgili kaygılarımı, kuşkularımı, neler yapmamız gerektiğini anlattım. Dertleştik” dedi. “Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız” sorusu üzerine İnce, “Ben daha önce CHP Genel Başkanı’nın doğal cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini, olursa hep birlikte çalışacağımızı iletmiştim, yine ilettim Genel Başkan’a. Genel Başkan düşündüğü adaylarla ilgili bir anket yaptırdığını, onu salıdan sonra açıklayacağını kaydettiler” yanıtını verdi.

“Yaptırılan ankette sizin isminiz var mı” sorusu üzerine İnce, “Biliyorum kimler olduğunu ama onları paylaşamam sizlerle. Çok arkadaşımız vardır” dedi.