Gündem CHP, Ak Parti’den bir sandalye alabilir

CHP, Ak Parti’den bir sandalye alabilir

22.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eskişehir’in 6 milletvekilinin 3’ü 3 dönemdir Ak Partili olduğu halde, Kemal Unakıtan hariç kent için çabalayan olmamış. Kentin mevcut Ak Parti 3, CHP 2, MHP 1 milletvekili yerine 7 Haziran’da CHP 3, Ak Parti 2, MHP 1 çıkarabilir

CHP, Ak Parti’den  bir sandalye alabilir

Seçimin nabzını tutmak için Eskişehir’i seçtim, çünkü kadın adayların çok görünür olduğu bir il. Ak Parti, mevcut 3 milletvekilliğini korursa kadın-erkek yüzde 50-50 eşit temsil olacak.
Eskişehir Kent Konseyi’nde çoğunluğu CHP’li ama aralarında Ak Partili ve MHP’li esnaf, muhtar, sendikacı ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu toplantıda ve sonrasında sahadaki temaslarımda çok net dillendirilen bir husus var: Eskişehir’in 6 milletvekilinin 3’ü 3 dönemdir Ak Partili olduğu halde, Kemal Unakıtan hariç kent için çabalayan olmamış.
Dolayısıyla, mevcut Ak Parti 3, CHP 2, MHP 1 milletvekili yerine 7 Haziran’da CHP 3, Ak Parti 2, MHP 1 çıkarabilir. CHP’li adayların, bu kez kentin güçlü Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’den tam destek almış olmaları da CHP’nin oyunu artırmasına katkı sağlayabilir.
Avcı’ya kırgınlar
Örneğin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı! Herkes, Avcı’nın beyefendiliğinde hemfikir. Avcı yine Ak Parti 1. sıra adayı, ama ne 2011 seçimleri öncesinde 3. üniversite olarak vaat ettiği İleri Teknoloji Üniversitesi ne de onayı 2009’da çıkan ve Anadolu Üniversitesi’nde kurulacak Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi URAYSİM’de herhangi bir ilerleme var.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ekonomi Başdanışmanı ve Ak Parti 3. sıra milletvekili adayı Prof. Dr. Emine Nur Günay, Eskişehir’de harekete geçmemiş bir potansiyel görüyor ve ilçeleriyle birlikte bu potansiyeli harekete geçirmek gerektiğini düşünüyor. Günay, Eskişehir’in artılarını “2 oturmuş üniversitesi, sanayi ve teknoloji altyapısı, nitelikli insan gücü, entelektüel birikimi ve lojistik konumu” olarak sıralıyor. Ama Eskişehir, iktidar vekilleriyle bile Ankara engelini aşamıyor.

Haberin Devamı



CHP: Ortak lobi yapalım
CHP’nin 1. sıra adayı Prof. Dr. Gaye Usluer, Abdullah Gül’ün 2007’de Cumhurbaşkanı olduktan 5 gün sonra, 1. olduğu halde Anadolu Üniversitesi’ne rektör atamadığı ilk kişi. İlk olduğu için de medyada çok ses getirmiş. 2012’den beri CHP Parti Meclisi’nde.
Bu seçimde Ak Parti içindeki muhafazakârlardan değil ama merkez sağ seçmenden CHP’ye oy kayması olacağını düşünüyor: “Ekonomi kötüye gidince iş dünyası da ona göre pozisyon alır. İş dünyasında gerçek bir sıkıntı var. 2011’de olduğu gibi bir istikrar yok ki devamı için oy versinler. Ayrıca Ak Parti içinde ben partime rejim değişikliğine gitsin diye o vermedim diyenlerin sayısı artıyor” diyor.
Hedefi: Eskişehir için ortak İYİ’yi yakalamak adına tüm partilerin milletvekilleriyle işbirliği yapmak.
CHP’nin 2. sıra milletvekili adayı, Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer’in ilk cümlesi “Temel önceliğim, ifade özgürlüğü ve genel özgürlükleri geliştirmek” oluyor.
Utku, Büyükşehir Belediyesi CHP’de olduğu için hükümetin Eskişehir’i sürekli cezalandırmasından şikâyetçi. Çakırözer, Eskişehir Sanayi ve Ticaret Odası’nın yıllardır tekrarladıkları talepler ve kentin ihtiyacı olan öncelikler için diğer partilerin milletvekilleriyle birlikte Ankara’da lobi faaliyetleri için kolları sıvıyor; gazeteciliğinde iyi ilişkilerinin olduğu Avcı ve Demirel’in de uzlaşmaya katkı sağlayabileceğini umut ediyor.

Haberin Devamı

CHP, Ak Parti’den  bir sandalye alabilir

Kız babaları AKP’ye oy vermez
MHP milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ruhsar Demirel, yine 1. sıradan aday. Her kesimin takdir ettiği bir isim.
Ak Parti iktidarına eleştirisi: Ekonomi iyiyse neden hepimiz seçim beyannamelerimizde yoksulluk ve açlık üzerinden konuşuyoruz? Hükümete göre sosyal devlet eşittir kadın! Hastaya da kadın bakar, engelliye de... Devletin açıkları, maalesef her fırsatta kadınlarla dolduruluyor. Türkiye’de kadının, ikincillikten üçüncülüğe geçişi yaşanıyor. Hiçbir baba, kızının o kadar geri planda kalmasını istemez. Kız babaları, eşinin-gelininin değil ama kızlarının sizin-benim gibi olmasını istiyor. Bu seçimde kız babalarından, emeklilerden ve sürülme gibi endişeleri olmayanlardan umutluyum.
CHP Büyükşehir Belediyesi’ne eleştirisi: İlçelerle şehir merkezi arasında uçurum var. Şehir merkezi kalkınmışlıkta 7. iken ilçelerimiz inanılmaz gerilerde.
Hedefi: Eskişehir’i yeniden cazibe merkezi haline getirmek, ama ilçelerimizle birlikte kalkınmalıyız.

HDP’nin kadınları
HDP’nin il merkezinde bizi bekleyen çok kadın var. Randevum 2. sıra adayı Rukiye Güven’le ama HDP’de eşit temsil var, 6 adaydan 3’ü kadın. Yanlarında Cumartesi Anneleri’nden Gülşah Tağaç da var.
Güven, emekli işçi: “Sol siyasi örgütteydim; örgüt dağılınca benim de bu barışta, yeni yaşam projesinde katkım olsun istedim” diyor. Legal bir partide ilk kez çalışıyor. Eşiyle dava arkadaşı; Alevi-Bektaşi.
Hedefi: “Eskişehir’in görünen yüzü çok güzel ama arka yüzü çok farklı. Biz ezilenlerin, yoksulların hakkı için buradayız.”