Siyaset CHP AYM’ye başvurdu

CHP AYM’ye başvurdu

02.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP, “yüksek yargı” düzenlemesinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını söyledi.

CHP AYM’ye başvurdu

Gök, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Ülkenin kan gölüne döndüğü bir anda başka dünya ülkelerinde Türkiye ile ilgili yaslar tutulurken, Avrupa kupa maçlarında Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen saldırıyla ilgili bir dakikalık saygı duruşunda bulunurken, Meclis, İstanbul’da ölen 44 yurttaşın yasını tutmamış, iktidarın çabalarıyla bu yasın tutulması dahi engellenmiş ve iktidarın kendisine göre oluşturacağı bir yargı düzeninin sağlanması açısından hukuka, anayasal düzenimize, dünyadaki tüm evrensel hukuk kurallarına aykırı olarak bir kanun çıkarılmıştır” diye konuştu.

CHP’li Gök özetle şunları söyledi:

“Biz CHP olarak kanunların Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra 60 günlük süre içerisinde dava açılmasının hangi koşullarda olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu kanun daha dün gece yasalaşmıştır, Resmi Gazete’de yayımlanmamıştır, Cumhurbaşkanı’nın onayına gidecektir. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra da bu davamızı tekrar açacağız.”
Başvuru dilekçesinde, öncelikli olarak Danıştay ve Yargıtay üyeliklerinin görevlerinin sona erdirilmesine ilişkin maddeleri AYM’ye taşıdıklarını ifade eden Gök, “Bunu yürütmenin yasama eliyle yasamada oluşturduğu bir vesayetçi anlayışla yargıya müdahalesi olarak görüyoruz.

AYM, kanun Resmi Gazete’de yayımlanmasa dahi bu kanunla ilgili ‘yok hükmünde olduğu kararını vermek durumundadır’ diye düşünüyoruz.

Bu CHP’nin meselesi değildir, bu Türkiye’nin meselesidir. Yargının bağımsızlığı için uğraşıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Arslan’a mektup

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’a Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla ile ilgili bir mektup gönderdi. Kılıçdaroğlu, mektupta, “Sözü geçen yasanın, içerdiği düzenlemeler ile Anayasamızın başlangıç kısmında belirtilen ilkelerden başlamak üzere Danıştay ve Yargıtay’ın kuruluşuna ilişkin hükümlerin her birini ihlal ettiği düşüncesindeyiz”dedi.