Siyaset CHP’de ‘imza’ polemiği sürüyor

CHP’de ‘imza’ polemiği sürüyor

20.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

564 imzaya ulaştıklarını bildiren İnce cephesi “Gerekli imza haftaya genel merkeze teslim edileceğini açıkladı. Genel merkez ise “gerçek sayı 438 maksimum 470 imza toplarlar” diyor

CHP’de ‘imza’ polemiği sürüyor

CHP’de, 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan, geçen pazartesi ise delegelerden imza toplanmaya başlamasıyla resmiyet kazanan olağanüstü kurultay tartışmaları artarak devam ediyor. Bu kapsamda, pazartesi kurultay çağrısında bulunan heyette yer alan Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Parti Meclisi üyesi Gaye Usluer ve Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu, dün imza sürecinde gelinen aşamaya ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Tüzün, “İmza sayısının bir polemik yapılması sebebiyle bu açıklamayı yapmak durumunda kaldık. En geç yarın (bugün) yeterli sayıda imzanın toplanacağını ve önümüzdeki hafta içinde yetkili makamlara ulaştıracağımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

‘564 imza toplandı’

Gaye Usluer de “Eksiği vardır fazlası yoktur. Dün (önceki gün) 17.00 itibarıyla, tam 521 delegemiz noter tasdikli imzalarını bizimle paylaştılar” dedi. Yeniden söz alan Tüzün ise açıklama yapılırken, beş imza bilgisinin de kendisine ulaştığına işaret ederek, “Toplam imza sayısı 526 olmuştur” dedi. Tüzün, bir soru üzerine, Kılıçdaroğlu’nun haberi olmadan bazı MYK üyelerinin delegeleri telefonla arayarak “imza atmayın” ya da “imzanızı geri çekin” dediklerini tespit ettiklerini öne sürerek, “Bu yaklaşım doğru değil” değerlendirmesini yaptı. Tüzün, dün gece yaptığı açıklamada ise imza sayısının 564’e ulaştığını bildirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ise bu açıklamanın ardından parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Özkan, “Eğer toplanmış yeterli imza varsa, buyursun genel merkeze teslim etsinler, gereğini derhal yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

CHP’de ‘imza’ polemiği sürüyor
Özkan: 470’te kalır

Özkan, imza sayısı konusunda kendilerine gelen noter belgesi olmadığını belirterek, “Ama il ve ilçe başkanlarımıza soruyoruz, onlardan gelen verileri değerlendirdiğimizde; arkadaşlarımızın 438 kadar imza toplayabildiklerini görüyoruz. Maksimum 470 imza toplanabileceğini öngörüyoruz” diye konuştu. Kurultay için gerekli olan delegenin salt çoğunluğu kadar imzaya ulaşılacağını düşünmediğini ifade eden Özkan, “Türkiye’nin gündemi tabanımız tarafından izleniyor, bir yerel seçim var. Bu anlamda böyle bir isteğe delegemizin ‘evet’ diyeceğini düşünmüyorum” diye konuştu. Özkan, parti yönetiminin delegeye baskı yaptığı iddialarına da “Muhalefetin delegelerle konuşması ne kadar doğalsa genel merkezin delegelerle konuşması da doğal. Ama hiç kimse delegemiz üzerinde bir baskı, algı operasyonu yürütemez” karşılığını verdi.

Cezaevinden imza verdi

CHP Parti Meclisi üyesi Eren Erdem de dün tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden olağanüstü kurultay için imza verdi. Erdem açıklamasında, “değişim ve umut tabeline benim imzamı da ekleyin” dedi.

Haberin Devamı

CHP’de ‘imza’ polemiği sürüyor
Kılıçdaroğlu: İmza toplanırsa yaparız

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise yakın çevresine, parti içi tartışmanın büyütülmesini doğru bulmadığını belirterek, “Gerekli imzayı toplayıp getirirlerse kurultayı yaparız. Biz demokrasiye inanan bir partiyiz. Delegenin iradesine, tüzüğümüzdeki kurallara her zaman saygı duyduk. Ama bu sürecin bir kriz ortamına çevrilmesi açıkça partiye zarar veriyor” değerlendirmesini yaptığı öğrenildi.

Böke: Aday değilim

İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve eski milletvekilleri İlhan Cihaner ve Niyazi Nefi Kara’nın içinde yer aldığı, “Gelecek İçin Biz” grubu da kurultay hareketine destek verdiklerini açıklamıştı. Şeker, önceki gün genel başkanlık için Böke’yi aday olarak göstereceklerini söylemişti. Böke dün CHP’de yeni bir yönetim anlayışının kurulması gerektiğini, ancak kendisinin genel başkan adayı olmayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

En erken tarih 11-12 Ağustos

Kurultay delegelerinin salt çoğunluğunun, yani yaklaşık 625 imzanın pazartesi genel merkeze teslim edilmesi durumunda, kurultay süreci resmen başlamış olacak. Bu durumda; Kılıçdaroğlu’nun 45 gün içinde partiyi kurultaya götürmesi gerekecek. Kılıçdaroğlu’nun kurultay tarihini 15 gün önceden açıklamak zorunda olduğu düşünüldüğünde, kurultayın en erken 11-12 Ağustos en geç ise 1-2 Eylül tarihlerinde yapılması bekleniyor. İmzaların tesliminin pazartesi gününden sonraya kalması durumunda bu tarihler yeniden hesaplanacak.