Siyaset CHP’de ‘ittifak temasları’ başladı

CHP’de ‘ittifak temasları’ başladı

20.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Erken seçim tarihinin 24 Haziran olarak açıklanmasının ardından sahaya inen CHP’de seçim çalışmaları hız kazandı. Bu kapsamda; ittifak görüşmeleri, Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi, seçim beyannamesinin hazırlanması ve seçim güvenliği çalışmalarının bir an önce tamamlanması için parti yönetimi yoğun çalışma içine girdi.

CHP’de ‘ittifak temasları’ başladı

CHP’nin ilk gündemini ise “ittifak” görüşmeleri oluşturuyor. Bu çerçevede, dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirdiği parti temsilcileri, kamuoyuna duyurmadan HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi ile görüştü. Amcasının İstanbul’daki cenaze töreninin ardından parti genel merkezine geçen Kılıçdaroğlu, burada kurmaylarıyla dar kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, üç partiyle temas kuran isimler de Kılıçdaroğlu’na bilgi verdi.

Haberin Devamı

İlk görüşme SP ile

Partilerle temsilciler üzerinden görüşmeler sürerken, Kılıçdaroğlu’nun da parti liderleriyle bir araya geleceği kaydedildi. Alınan bilgilere göre liderler düzeyinde ilk görüşme, 23 Nisan günü saat 10.00’da SP lideri Temel Karamollaoğlu ile CHP Genel Merkezi’nde yapılacak. Kılıçdaroğlu ardından HDP, İYİ Parti, Demokrat Parti, DSP ve Anavatan Partisi liderleriyle görüşecek. Liderler düzeyindeki görüşmelerde, “ilkeler” üzerinde uzlaşma sağlanması halinde, öncelikli olarak milletvekilliği seçimi için “ittifak” seçenekleri konuşulacak. Bu kapsamda, seçim pusulasında “ittifak” halinde yer alınması ya da diğer partilerden isimlerin CHP listelerinden milletvekili adayı olarak gösterilmesi seçeneklerinden birine karar verilecek.

Haberin Devamı

‘Demokrasi ittifakı’

CHP kulislerinde, uzlaşma sağlanacak tüm partilerin “demokrasi ittifakı” adı altında pusulada yer alması seçeneği de dillendiriliyor. Görüşmelerde, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda nasıl bir strateji izleneceği de konuşulacak. Bu kapsamda, “ilkeler”de uzlaşılan partilerin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna ortak adayla girmesi ya da her partinin kendi adayını çıkarması formüllerinden biri üzerinde uzlaşma aranacak.

2. turda doğal ittifak

Seçimin ikinci tura kalması halinde ise 16 Nisan referandumunda “hayır” oyu kullanan kesimin muhalefet adayı üzerinde “doğal” ittifakta buluşması hedefleniyor. CHP, ittifak görüşmelerinden çıkacak tabloya göre Cumhurbaşkanı adayını açıklayacak. Bu süreçte; CHP MYK’nın salı günü TBMM’de toplanması, takip eden günlerde de olağanüstü toplantıya çağrılacak Parti Meclisi’nde de Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi bekleniyor.

Adaylık tartışması

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının kim olacağına ilişkin isimler de dillendirilmeye başladı. Kulislerde; Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun isimleri konuşuluyor. Dün CHP’de İlber Ortaylı isminin de tartışıldığı siyaset kulislerinde konuşulsa da bu iddiaya partiden doğrulama gelmedi. Parti içinde adaylığa en yakın ismin Genel Başkan Kılıçdaroğlu olduğu yorumları yapılıyor. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için parti içinde, “genel mutabakat” olduğu dile getirilse de Kılıçdaroğlu’nun bu konuda kurmaylarına herhangi bir olumlu mesaj vermediği, “yeşil ışık” yakmadığı kaydediliyor. Aday olma ihtimalinin zayıf olduğu ifade edilen Kılıçdaroğlu’nun diğer partilerin tabanlarından da oy alabilecek bir ismi Parti Meclisi’ne getirebileceği konuşuluyor.