Siyaset CHP'de İzmir krizi

CHP'de İzmir krizi

17.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de mevcut başkan Kocaoğlu’nun tekrar adaylık talebinde bulunması parti içinde yeni bir kriz çıkardı. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, tüm tarafların kabul edebileceği bir ismi belirlemek için aday adayları, milletvekilleri ve İzmir örgütü ile yeniden görüş alışverişinde bulunacağı öğrenildi...

CHPde İzmir krizi

CHP, şu ana kadar 15’i büyükşehir ve 28’i il olmak üzere, toplamda 628 belediye başkan adayını açıklamıştı. PM, dün “altıncı grup” adaylarını belirlemek üzere toplandı. PM toplantısından önce aday listesine son şeklinin verildiği Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı yapıldı. PM toplantısının ardından biri büyükşehir dördü de il olmak üzere toplam 70 aday daha açıklandı. Böylece CHP’nin açıkladığı aday sayısı 698’e yükseldi.

Haberin Devamı

Buna göre; Diyarbakır’da; Yenişehir İlçe Başkanı Veysi Aghan, Amasya’da daha önce milletvekili adayı olan Arife Serpil Saraçoğlu, Bartın’da eski il başkanı Mehmet Arslan, Kars’ta emekli öğretmen Taner Toraman, Kastamonu’da Mustafa Öztürk CHP adayı oldu.

Dört ilçe açıklandı

Açıklanan adaylar arasında İstanbul ve Ankara’dan herhangi bir ilçe bulunmazken, İzmir’den dört ilçenin adayı yer aldı. Kemalpaşa’da Rıdvan Karakayalı, Aliağa’da Özcan Durmaz, Kınık’ta Ahmet Özkan, Ödemiş’te Muhittin Cumhur Şener aday gösterildi.

CHPde İzmir krizi
Açıklama ertelendi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin uzun süredir merak edilen İzmir adayını MYK’ya getirmesi bekleniyordu. Bu çerçevede Kılıçdaroğlu’nun Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in adaylığına “sıcak” baktığı belirtiliyordu. Milliyet’in edindiği bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, parti içinde yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle İzmir adayının açıklanacağı tarihi erteleme kararı aldı. Kılıçdaroğlu’nun tüm tarafların kabul edebileceği bir ismi belirlemek için aday adayları, milletvekilleri ve İzmir örgütü ile yeniden görüş alışverişinde bulunacağı öğrenildi. 1 Ekim 2018’de yeniden aday olmayacağını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun dünkü çıkışı da İzmir ekseninde yaşanan tartışmaları doruk noktasına çıkardı. Tunç Soyer’in adaylığına karşı olduğu bilinen Kocaoğlu, dün sabah saatlerinde CHP Genel Merkezi’nde Kılıçdaroğlu ile görüştü. Kocaoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Aday açıklama takvimi geciktikçe ortaya çıkan tablonun CHP’ye ve dolayısıyla kentimize zarar verecek düzeye gelmesi, iktidar partisinin ‘bakanlık’ yapmış İzmir adayını 27 Kasım’da açıklayıp çoktan yola koyulması ve bu tabloyla İzmir’de güç kaybı yaşayabileceğimiz gerçeği, beni ve partimize gönül vermiş milyonları endişeye düşürmektedir. Sayın Genel Başkanımızla yaptığım görüşmede bu kaygılarımı açıkça ifade ettim. İzmir’de ortaya çıkan bu tablonun, adaylığımla ilgili tarihi bir sorumluluk yüklediğini ve bundan kaçmayacağımı Sayın Genel Başkanımızla paylaştım.”

Haberin Devamı

‘Tarihi sorumluluk’

Kocaoğlu’nun yakın ekibi de görüşmeye ilişkin bilgilendirme yaptı. Bilgilendirmede, Kılıçdaroğlu’nun Kocaoğlu’na “ben de varım adaylığımı açıklıyorum” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun da, “Bu bizim için yeni bir gelişme değerlendireceğiz” ifadelerini kullandığı ileri sürüldü. Parti kaynakları, İzmir adayının açıklanmasının “geciktiğini” söyleyen Kocaoğlu’nun 2014 seçimleri için 10 Şubat’ta aday gösterildiğini anımsatarak o nedenle geç kalınmış bir durum olmadığını ifade etti.

Kepez’e eski MHP’li aday

CHP ile İYİ Parti arasındaki seçim iş birliği kapsamında hangi partide kalacağı tartışılan Antalya’nın Kepez ilçesinde CHP’nin adayının desteklenmesinde anlaşıldı. CHP dün Kepez adayı olarak Murat Dinç’i aday gösterdi. Dinç, 2014 seçimlerinde MHP’nin Kepez adayı olarak yarışa girmişti.

Sekiz aday geri çekildi

Aday listesinde yer alan sekiz aday, MYK toplantısının ardından geri çekildi. Bu çerçevede; İzmir’in; Selçuk, Torbalı ve Menderes, Zonguldak’ın Ereğli, Balıkesir’in Ayvalık, Bursa’nın Bandırma, Samsun’un Atakum ilçe adaylarının sonraya bırakılmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Jammer önlemi

PM toplantısından önce, aday listesine son şeklinin verildiği MYK toplantısının yapıldığı 12. kata, sinyal kesici jammer konuldu. Bu uygulamaya, toplantı sırasında dışarıya bilgi sızmaması için başvurulduğu bildirildi.

İzmir vekilleri: ‘Sürpriz olmadı’

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır: “Aziz Bey, İzmir’de 15 yıl belediye başkanlığı yaptı. Hâlâ Başkanımız olması nedeniyle, kendisine görev düşerse, hazır olduğunu belirtmesini değerlendirmek gerekiyor.”

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat: “Benim için sürpriz olmadı. Kocaoğlu’nun bu hamlesini uzun süredir bekliyordum.”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel: “Bu düğümü üyelerin sandıklarda kullanacakları oy çözer, demokrasi çözer.”

‘Anket tek kriterimiz değil’

PM toplantısında bazı üyeler, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın istifa etmemesine yeterince tepki gösterilmediğini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun “Binali Yıldırım ile niye uğraşalım? Yıldırım’ın zaten bir oyu var. Biz, hak, hukuk, adalet diye yürüdük. 20 Temmuz sivil darbesi oldu. Demokrasi askıya alındı. İstanbul’u, Ankara’yı kazanalım ki adaleti yeniden tesis edelim” dedigi öğrenildi. Bazı PM üyeleri adaylar belirlenirken, partililerden yeteri kadar görüş alınmadığını ve anketlere tam anlamıyla uyulmadığını dile getirdi. Kılıçdaroğlu’nun “Anketler tek kriterimiz değil. Biz örgütümüze, milletvekillerimize ve sivil toplum kuruluşlarına da danışarak adaylarımızı belirliyoruz” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun, “İYİ Parti ile görüşmelerin uzadığı” eleştirilerine de, “Görüşmeler bazı ilçelerde tıkandı. Çözülmezse herkes adayını çıkaracak. Geçen yerel seçimlerde 9 Şubat’ta adaylarımızı belirlemeye başlamıştık” dediği kaydedildi.