Siyaset CHP’de kurultay safları netleşti

CHP’de kurultay safları netleşti

27.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da toplanan 59 il başkanı ve vekiller “Kurultay istemiyoruz” açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu “Partiye sahip çıktınız” diyerek il başkanlarına teşekkür etti. Sessizliğini bozan İnce ise “Koltuğa yapıştılar” eleştirisinde bulundu.

CHP’de kurultay safları netleşti

CHP’de 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan “değişim” tartışmasında, olağanüstü kurultay talep edenlerle, etmeyenlerin oluşturduğu saflar netleşti. CHP’nin 59 il başkanı ve 129 milletvekili dün ayrı ayrı açıklamalar yaparak, kurultay tartışmasının sonlandırılmasını istedi. Genel başkanı olmak istediğini beyan eden Muharrem İnce ise Twitter hesabından “Koltuğa yapışanlar kalkmamak için her yolu deniyor. Her şeye rağmen umut galip gelecek, değişim çok yakında” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

CHP’de delegelerden imza toplanmaya başlamasıyla resmiyet kazanan olağanüstü kurultay hareketi 12. gününe girdi. Parti tüzüğüne göre, imza toplama süreci 30 Temmuz’da sona erecek. Muhalefet cephesi, kurultay için gerekli yaklaşık 625 imza sayısına ulaşıldığını iddia ederken, sayının 700’ü aşması için son güne kadar imza toplamaya devam edileceğini belirtiyor. Genel merkez yönetimi ise imza sayısının abartıldığı, gerçekte toplanan imzanın 530’u geçmeyeceği görüşünü koruyor. Parti yetkilileri kurultay için daha önce imza veren 45 civarında delegenin imzasını geri çektiğini dile getiriyor.

‘Zarar veriyor’

Süreç böyle devam ederken, dün partinin il başkanları ve milletvekillerinden “Kurultay istemiyoruz” açıklaması geldi. İlk olarak partinin 59 il başkanı, Ankara’daki Bülent Ecevit Parti Okulu binasında basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı okuyan CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener, şunları söyledi: “Partimizi kurultaya götürmek sadece tek adam rejimini memnun edecektir. Kamuoyu önünde, sosyal medyada basın açıklamaları ve yürütülen olağanüstü kurultay için başlatılan imza süreci, partimize zarar vermektedir. CHP il başkanları olarak kurultay tartışmalarının imza skoruna dönüştürülerek kamuoyu önünde yapılmasını doğru bulmuyoruz. 24 Haziran seçimleri sonrasında daha seçim sonuçları analiz edilmeden tartışılmadan bir olağanüstü kurultay çağrısı yapılması ve bu çalışmanın sosyal medya, basın ve kamuoyu önünde sürdürülmesi doğru değildir.

Haberin Devamı

İhtiyacımız olan olağanüstü kurultaydan ziyade birlik, beraberlik ve sorumluluk içinde bu karanlık süreçten çıkabilmemizdir.”

İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da “İl başkanları olarak Ankara’ya tarafımızı değil tavrımızı ortaya koymaya geldik. 81 il başkanımız davet edilmiştir. Mazeret bildirip gelemeyenler de var. Toplam 59 kişiyiz” dedi.

Teşekkür etti

Alınan bilgilere göre, açıklama yapan 59 il başkanı daha sonra genel merkezde, Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu il başkanlarına teşekkür ederek, “Siz yaptığınız açıklamayla herhangi birisini desteklemediniz. Sadece partimize sahip çıktınız. Bu bizim kültürümüzde, geleneğimizde var. Bu nedenle size teşekkür ediyorum” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Bizim şu anda yapmamazı gereken yerel seçimlere hazırlanmak olmalıydı. Yerel Yönetimler Strateji Belgesi’ni belirleyerek çalışmalara başlayacaktık ama imza girişimi olunca durdurmak zorunda kaldık” dediği belirtildi.

Haberin Devamı

CHP’de kurultay safları netleşti

‘Kurultay tartışması ertelenmeli’

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, parti içindeki olağanüstü kurultay tartışmalarının yerel seçimler sonrasına ertelenmesi gerektiğini belirterek, “Önümüzde çok önemli bir seçim var. 81 ildeki yerel yönetimler seçilecek. O seçime de 7-8 ay kaldı. Kendi içimizdeki tartışmaları seçim sonrasına erteleyip, o vakti, o seçime hazırlamak için kullanmamız gerekir” dedi. Öymen, şunları kaydetti: “Ayrıca şunu da unutmamalıyız; CHP’nin önümüzdeki yerel seçimde, İstanbul, Ankara dahil büyük şehirlerin çoğuyla birlikte bir çok yerde belediye başkanlıklarını kazanma imkânı vardır. Eğer o imkân iyi kullanılırsa, ülkemizde adalet ve demokrasi alanındaki olumsuzlukları durdurmanın yolu açılır. Yeniden, hep birlikte, barış içinde güzel günler göreceğimiz bir dönem başlayabilir.”

Haberin Devamı

‘Grubumuzun iradesi’

İl başkanlarının açıklamasının ardından CHP’nin TBMM grubu da ortak bir açıklama yaparak, kurultay tartışmalarının sonlandırılmasını istedi. Açıklamayı okuyan partinin en genç milletvekili Aysu Bankoğlu, şunları kaydetti:

“Yaklaşan yerel seçimler öncesinde başarıya ulaşmanın birlik ve beraberlik içinde zaman kaybetmeden çalışmalara başlamak olduğu bilinci ile bugün kurultay tartışmalarına odaklanmanın ve ülkenin gerçek gündeminden uzaklaşmanın doğru olmadığı kanaatindeyiz. Geldiğimiz süreçte kurultay toplanmasına yönelik imza sayıları üzerinden bir algı yaratmanın ve bu tartışmayı devam ettirmenin partimize ve ülkemizin aydınlık geleceğine zarar verdiği aşikardır. Bu gün il başkanlarımız tarafından yapılan açıklamaya ve sağduyu çağrısına iştirak ettiğimizi ve kurultay tartışmalarının sayı boyutundan çıkarılarak sonlandırılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Milletvekillerinin ortak açıklamasına “Yaşar Tüzün (Bilecik), Tanju Özcan (Bolu), Erdin Bircan (Edirne), Gürsel Erol (Elazığ), Ali Şeker (İstanbul), Gürsel Tekin (İstanbul), Mehmet Ali Çelebi (İzmir), Selin Sayek Böke (İzmir), Hüseyin Avni Aksoy (Karabük), Hasan Baltacı (Kastamonu), Ahmet Kaya (Trabzon), Özcan Özel (Yalova) imza vermedi. Ortak açıklamaya Deniz Baykal, Enis Berberoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu’ndan imza talep edilmedi.

Alınan bilgilere göre CHP PM üyeleri de bugün bir açıklama yaparak, olağanüstü kurultay tartışmasının sona ermesini isteyecek. 60 sandalyeli PM’den, kurultay isteyen 10 civarında üyenin bu açıklamaya destek vermesi beklenmiyor.

‘İmza verenler düşman değil’

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Muharrem İnce’nin CHP’nin evladı olduğunu belirten Özkoç şunları söyledi:

“Kendi örgütümüzün insanları, imza verir, vermez. CHP bunu yetkili kurullarında görüşür, ondan sonra kararını alır. Arkadaşlarımız CHP’ye pazartesi getirip, ‘şu kadar imza var’ dedikleri zaman kendi içtüzüğümüze uygun imza toplanmışsa, CHP kurultayını yapar. Diyelim ki toplanmadı, bu insanlar bizim düşmanlarımız değil, özbeöz kardeşlerimiz. Bu insanlarla biz kol kola gireceğiz, ‘Böyle bir demokrasi mücadelesi içinde görüşümüz buydu ama şimdi hep birlikte tekrar milletimiz için yollara döküleceğiz.’ diyeceğiz ve birlikte mücadele edeceğiz.” ANKARA Milliyet

‘Kurultaylar özeleştiri fırsatıdır’

Partideki bu açıklamalar, muhalefet kanadının tepkisi gecikmedi. Kurultay çağrısı yapan heyetin sözcüsü PM üyesi Gaye Usluer, “Kurultaylar özeleştiri fırsatlarıdır” dedi. Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ise, “Danışma kurullarını toplamadan, ilçe başkanlarımızın ve kurultay delegelerimizin görüşünü almadan, örgütümüze ve halkımıza sormadan yapılan açıklama panikle yapılmıştır. Örgütlerimizin görüşü değil açıklamaya katılanların şahsi görüşüdür. Açıklamaya katılan il başkanlarımızın illerinden verilen imzalar da bunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.