Gündem CHP’den SİT talanına hapis cezası teklifi

CHP’den SİT talanına hapis cezası teklifi

28.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, tescil edilen SİT alanları ile korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile koruma alanlarının bozulmasına sebep olanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini içeren bir kanun teklifi hazırladı.

CHP’den SİT talanına hapis cezası teklifi

Tanrıkulu tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması Kanunu’nda değişmesini öngörüyor.
AYM iptal etti
Tanrıkulu tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması Kanunu’nda değişiklik öngörüyor. Teklif, tescil edilen sit alanları ile korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile koruma alanlarının bozulmasına sebep olanlara iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmesini içeriyor. Teklifin gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi’nin ilgili maddeyi “belirlilik” ve “kanunilik” ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal ettiği belirtildi. Gerekçede, şunlar kaydedildi:
Belli olmalı
“Belirlilik ilkesine göre düzenlemelerin hem kişiler hem de idare yönünden herhangi bir duraksamaya ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır ve uygulanabilir olması, ayrıca kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarına karşı koruyucu önlem içermesi gerekmektedir. Belirlilik ilkesi, hukuksal güvenlikle bağlantılıdır. Belirlilik ilkesi gereğince, birey, hangi somut eylem ve olguya hangi hukuksal yaptırımın veya sonucun bağlandığını, bunların idareye hangi müdahale yetkisini doğurduğunu bilmelidir. Yine kanunilik ilkesine göre hangi fiillerin kanun koyucu tarafından yasaklandığının ve bu fiillere verilecek cezaların hiçbir şüpheye yer bırakmayacak ölçüde kanunda gösterilmesi, kuralın açık, anlaşılır ve sınırlarının belli olması gerekmektedir.” kara

Yazarlar