Gündem CHP’den Suriyeli mülteciler için Göç Bakanlığı teklifi

CHP’den Suriyeli mülteciler için Göç Bakanlığı teklifi

10.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriyeli mültecilerin sorunlarının aşılabilmesi amacıyla “Göç ve Entegrasyon Bakanlığı” kurulması önerisinde bulunan CHP, kamplara giderek sığınmacıları ziyaret edecek

CHP’den Suriyeli mülteciler için Göç Bakanlığı teklifi

CHP’nin Göç ve Mülteci Sorunlarını Araştırma Komisyonu, Suriyeli mültecilerin sorunlarının aşılabilmesi amacıyla “Göç ve Entegrasyon Bakanlığı” kurulması önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba koordinasyonunda oluşturulan Göçmen ve Mülteci Sorunlarını Araştırma Komisyonu üyeleri, çarşamba günü İstanbul’da sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerden oluşan bir grup ile komisyonun yol haritasını masaya yatırdı. Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile komisyon üyeleri Selina Doğan, Nurettin Demir, Özcan Purçu ve Elif Doğan Türkmen katıldı. Toplantıda, sivil toplum örgütleri, sorunların büyümesinin Türkiye’nin bir göç politikası olmamasından kaynaklandığına dikkati çekerek, bir an önce önlem alınması gerektiğine işaret etti.


Kamplarda inceleme

Muğla Milletvekili Nurettin Demir’in geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı temasları anlattığı toplantıda, Türkiye’de yasal boşluk bulunduğuna dikkati çekerek, “Türkiye’nin bir mülteci ve göç politikasının oluşması için sivil toplum baskı yapmalı. Seçimlerin ardından ‘Göç ve Entegrasyon Bakanlığı’ kurulmalı” önerisini dile getirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu’nun da, “Türkiye son 3 yılda 2 milyon göçle karşı karşıya kaldı. Suriye’de barış olsa bile bu insanların en az yarısı burada kalacak. Bunun için kalıcı bir politika oluşturulmalı. Tüm dünyada göç ve sığınmacı sorunu sosyal demokrat partilerin öncelikli ele aldığı sorunlardan biri. Bunun için CHP bu sorunu önemsiyor. Bu komisyon, çalışmalarına seçimlerin ardından da devam edecek ve kalıcı olacak. 1 Kasım sonrası iktidar olursak bu konudaki politikamızı sivil toplum örgütleriyle birlikte oluşturmak istiyoruz” ifadesini kullandığı öğrenildi.

İstanbul Milletvekili Selina Doğan’ın, sorunun tek başına Ak Parti’ye bırakılamayacak kadar büyük bir sorun olduğuna işaret ettiği, sığınmacılara yönelik artan ırkçı ve ayrımcı atmosfer nedeniyle uyarılarda bulunduğu kaydedildi. Komisyon, sığınmacıların yaşadığı kamplara giderek incelemelerde bulunma kararı aldı.