Mersin Chp Genel Başkan Yardımcısı Böke, Mersin'de

Chp Genel Başkan Yardımcısı Böke, Mersin'de

29.03.2017 - 20:30 | Son Güncellenme:

Böke: "Biz Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıların temelini, bir anayasa değişikliğinden çok hukukumuzdaki arta kalan darbe unsurlarını, darbe hukuku unsurlarını temizlemekten geçtiğini düşünüyoruz"

Chp Genel Başkan Yardımcısı Böke, Mersinde

MERSİN (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Biz Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıların temelini, bir anayasa değişikliğinden çok hukukumuzdaki arta kalan darbe unsurlarını, darbe hukuku unsurlarını temizlemekten geçtiğini düşünüyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Böke, Mersin ziyareti kapsamında ilk olarak Tarsus ilçesinde, Ticaret Borsası ile Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen "Ekonomi ve İstişare Toplantısına" katılarak, ülke gündemini değerlendirdi.

Bugün ülkede istikrar olmadığını savunan Böke, "İstikrar için daha çok demokrasi ve özgürlük olması gerekiyor. Hiç kimse yarın hangi kurallar içinde iş yapacağının bilmiyor. OHAL döneminde Türkiye ekonomisi 214 milyar lira zarar etti." ifadesini kullandı.

Önerilen anayasa değişikliği teklifinde egemenliğin milletten alınıp, tek bir kişiye verildiğini ve o bir kişinin de hiçbir denetiminin olmadığını iddia eden Böke, şöyle konuştu:

"Bütün yetkilerin tek bir kişide toplandığı değil, yüzde 100'ün temsiliyetine olanak sağlayan parlamenter sistem kurulması gerekiyor. CHP olarak daha önce güçlendirilmiş parlamenter sistem kanun teklifini meclise sunduk. Biz Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıların temelini, bir anayasa değişikliğinden çok hukukumuzdaki arta kalan darbe unsurlarını, darbe hukuku unsurlarını temizlemekten geçtiğini düşünüyoruz. 16 Nisan'da günü yapılacak olan anayasa değişikliği teklifi özünde 18 maddenin bütününe bir arada baktığımızda, yasamayı da yürütmeyi de yargıyı da tek bir kişinin eline veriyor. Bu kişinin kim olduğu önemli değil. O koltuğa kim olursa olsun, oraya oturacak kadın da ve erkek de cumhurbaşkanı seçildikten sonra eline bu anayasa değişikliği teklifiyle vadedilen yasama, yürütme ve yargı yetkisi verildiği takdirde, Türkiye'den bu anayasa teklifi bir tek adam çıkartır. Alternatif olarak ortaya koyduğumuz ise bizim, bütün yetkilerin tek bir kişide toplandığı değil, yüzde 100'ün temsiliyetine imkan veren parlamenter sistem kurmamız gerekiyor."

Haberin Devamı

Böke, toplantının sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

Daha sonra merkez Mezitli ilçesindeki Demokrasi Meydanı'nda partililerle buluşan Böke, burada da neden "Hayır" denmesi gerektiğini anlattı.

Türkiye'nin demokrasiyle şahlanacağını, hayırlarla güçlü Türkiye'yi kuracaklarını belirten Böke, "Biz zenginleşen Türkiye hikayesinin hayırlarla çoğalacağını biliyoruz. Biz istihdam yaratan işsizliği kader gibi sunanlara inat işsizliği çözecek yaklaşımın hayırlarla çoğalacağını biliyoruz. Zenginlik, istihdam, kalkınma, gençlerin aydınlık yarınları, kadının yaşayabilmesi için hayır diyoruz. Bizim bir hikayemiz var. 16 Nisan bu fiili durumu bitireceğiz. 17 Nisan'da biz tekrar Türkiye Cumhuriyetinin demokratik değerleriyle ayağa kaldıracağız." değerlendirmesini yaptı.