Siyaset CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: İİT Zirvesi'nde alınan Kudüs kararı önemli bir adımdır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: İİT Zirvesi'nde alınan Kudüs kararı önemli bir adımdır

15.12.2017 - 18:25 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Doğu Kudüs'ü Filistin Devletinin başkenti olarak tanıma kararına ilişkin, "Trump'ın Kudüs kararı Ortadoğu'da ağır aksak da olsa yürüyen barış görüşmelerine darbe vurmuştur. Ortadoğu'yu kana bulayarak kendi ülkesindeki sıkışıklığı gidermek akıllı bir politikacının başvurabileceği bir yol değildir. Trump, BM Güvenlik Konseyi kararlarını açıkça ihlal etmiş ABD'nin Ortadoğu barış sürecinde tarafsız bir arabulucu olmayacağını açıkça ortaya koymuştur. İİT'in Doğu Kudüs'ü Filistin Devleti'nin başkenti olarak tanıma kararı önemli bir adımdır. Tarihi sorumluluğu da büyüktür" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: İİT Zirvesinde alınan Kudüs kararı önemli bir adımdır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Sosyal, Ekonomik ve Siyasal Araştırmalar Vakfı'nca İstanbul'da düzenlenen "Ortardoğu Konferansı"nda ardından da Kadıköy Kozyatağı Kültür Merkezi'nde "Aydınlanma ve Atatürk Devrimleri Çalıştayı"na katıldı.

Haberin Devamı

Ortardoğu Konferansı"nda yaptığı konuşmada ABD'nin Kudüs kararını eleştiren ve İİT Zirvesi'nde alınan karara destek veren CHP Lideri Kılıçdaroğlu "Ortadoğu'nun şu anki durumu hiç de iç açıcı değil. Şu anda etnik ve mezhep ayrımı ateşi Ortadoğu'nun ortasına düşmüş ve yayılarak herkesi yakmaktadır. Bölge yabancı müdahalelere maruz kalmaktadır. Ortadoğu, Ortadoğulu olmayan ülkelerin güç gösterisi sergiledikleri bir alana dönüşmüş durumda. Bölgede akan kan kardeş kanıdır. Bölge sorunlarına, bölge ülkeleri sabırla, sağ duyulu çabaları ile çözüm üretmek durumundalar. Bu süreci hiçbir ülke tek başına atlatamaz. Ortak akıl ile çözüm üretmeliyiz" dedi.

"TARİHİ SORUMLULUĞU DA BÜYÜKTÜR"

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıma kararıyla ilgili Kılıçdaroğlu, "Trump'ın Kudüs kararı Ortadoğu'da ağır aksak da olsa yürüyen barış görüşmelerine darbe vurmuştur. Ortadoğu'yu kana bulayarak kendi ülkesindeki sıkışıklığı gidermek akıllı bir politikacının başvurabileceği bir yol değildir. Trump, BM Güvenlik Konseyi kararlarını açıkça ihlal etmiş ABD'nin Ortadoğu barış sürecinde tarafsız bir arabulucu olmayacağını açıkça ortaya koymuştur. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Doğu Kudüs'ü Filistin Devletinin başkenti olarak tanıma kararı önemli bir adımdır. Tarihi sorumluluğu da büyüktür" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"ARTIK SURİYE KONUSUNDA SİYASİ BİR ÇÖZÜM BULUNMASI GEREKİYOR"

Kılıçdaroğlu, "Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi konusunda her türlü yapıcı katkıyı destekliyoruz. Artık Suriye konusunda siyasi bir çözüm bulunması gerekiyor. Cenevre görüşmelerinin başarısız olması bizi kaygılandırıyor. Irak'ın toprak bütünlüğü bizim için önem taşımaktadır. Bugün Irak anayasası temelinde yeniden bir toparlanma olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Ancak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak Merkezi hükümeti arasında kaybolan güvenin yeniden tesis edilmesi uzun zaman alabilir. Geniş manada Irak'ın istikrarı ülkemizin de istikrarı anlamına gelmektedir" diye konuştu.

'SİZİN ÇEMBERİNİZİN DIŞINDAKİ DÜNYALARA GİRMENİZ LAZIM'

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıköy Kozyatağı Kültür Merkezi'nde "Aydınlanma ve Atatürk Devrimleri Çalıştayı"da ise yaptığı konuşmada eğitim sisteminde yapılan değişiklikleri eleştirdi. "Barış içinde yaşayabileceğimiz bir Türkiye'yi inşa edebiliriz" diyen Kılıçdaroğlu, " Eğer bugün dar alana hapsedilmiş etnik kimlik, yaşam tarzı, inanç üzerinden siyaset yapılıyorsa gidilen bu yol bizim öngördüğümüz hedefi kısıtlayan bir yoldur. İnsanlar; işsiz, yoksul bunları düşünmeden gidip başka güdülerle başka partilere oy verebiliyor. Kendi sorununu çözecek partiye değil başka bir partiye oy verebiliyor. O zaman bu ülkenin aydınları, okumuşları, vatandaşları olarak toplumun her kesimine ulaşmak zorundayız. Biliyorum sizin bulunduğunuz çemberde bir sorun yok. Siz sadece kaygılar taşıyorsunuz. Komşularınız gayet iyi, gelir düzeyiniz gayet iyi. Bazılarınızın çocukları yurt dışında eğitim görüyoruz. Ama sizin çemberinizin dışında başka çemberler, dünyalar var. Biz o dünyalara gitmek zorundayız. Bu benim sorumluluğumda olduğu kadar tek hepinizin sorumluluğunda. O insanların da aydınlanmaya, bilgilenmeye ihtiyacı var. Bunu yapacak olan bu ülkenin kadınlarıdır. İstanbul'da yaşayıp da deniz görmemiş bir kadın varsa o ayıp İstanbul'da yaşayan bütün kadınların ortak ayıbıdır. Hala bir kadın İstanbul'da, Ankara'da alışveriş merkezine gidememişse, o kentte yaşayan kadınların ortak ayıbıdır. Biz mücadelemizi sadece eleştirerek değil ona güzel bir gelecek sağlayarak yapmalıyız" diye konuştu.