Amasya CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ AKİF HAMZAÇEBİ:

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ AKİF HAMZAÇEBİ:

20.09.2014 - 18:24 | Son Güncellenme:

.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ AKİF HAMZAÇEBİ:

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Şimdi Türkiye’ye düşen, hükümete düşen temel görev IŞİD’i bir terör örgütü olarak ilan edebilmektir” dedi.
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Amasya’da ziyaret ettiği parti binasında açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, IŞİD tarafından kaçırıldıktan 101 gün sonra özgürlüğe kavuşan 49 konsolosluk görevlisinin kurtarılmasına ilişkin, “Son derece mutluyum. Burada emeği geçen herkese teşekkür ederim. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki Türkiye gibi güçlü olduğunu düşündüğümüz, güçlü olması gereken bir ülkenin diplomatik temsilcilerinin bir terör örgütünün elinde 101 gün süreyle rehin tutulmuş olması son derece düşündürücüdür. Bunu kabul etmiyorum. Ama bugün mutluyuz. Bu rehineler serbest kalmıştır. Türkiye’ye gelmişlerdir. Ailelerine kavuşmuşlardır. Ben bütün rehinelerimizi sevgiyle kucaklıyorum. Onlara selamlarımızı iletiyorum. Bu konuda emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Türkiye’nin rehinelerden dolayı IŞİD’e karşı kurulması gündemde olan uluslararası koalisyona katılmakta çekingelerinin olduğunu anımsatan Hamzaçebi, “Bunu anlayışla karşıladık. Elbette 49 kişi rehinse 49 kişinin hayatını tehlikeye düşürecek bir oluşumun içinde Türkiye Cumhuriyeti yer alamaz. Almamalıydı. Şimdi böyle bir engel kalmadı. Türkiye’nin yapması gereken IŞİD’i bir terör örgütü olarak tanımlamaktır. Asıl problem budur. Türkiye 49 rehine öncesinde de böyle bir tanımlamayı yapamamıştır. Asıl problem buradaydı. Üzerinde durulması, düşünülmesi gereken konu budur. Türkiye maalesef sınırımızın ötesindeki komşu ülkelerdeki bir takım terör oluşumlarına destek veren bir ülke konumunda olmuştur. Bugün Suriye’de, Irak’ta meydana gelen terör olaylarının, terör örgütlerinin elindeki silahların önemli bir bölümünün Türkiye’den gittiği, onların eline verildiği iddiasının aksi henüz kanıtlanmış değildir. O nedenle şimdi Türkiye’ye düşen, hükümete düşen temel görev IŞİD’i bir terör örgütü olarak ilan edebilmektir” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin dış politikasını eleştiren Hamzaçebi, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin bugün dış politikada dostu kalmamıştır. 4 ülkeyle diplomatik temsilciliğimiz, diplomatik ilişkimiz yoktur. 4 ülkede büyükelçimiz yoktur. Libya, Mısır, İsrail, Suriye. 12 yıl önce bu 4 ülkeyle de Türkiye’nin büyükelçisi vardı. 12 yıl önce Türkiye dış politikada çok daha güçlüydü. Bugün dış politikada sesi çok çıkan ama sözü dinlenmeyen bir Türkiye var. Bunun sorumlusu da bu hükümettir. Daha önce Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan, şimdi de Başbakanlık koltuğunda oturan Davutoğlu’nun bunda büyük bir sorumluluğu vardır.”
Hamzaçebi daha sonra CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, CHP İl Başkanı Hüseyin Duran ve parti meclisi üyesi Serpil Öztürk’ün de katıldığı toplantıda partililerle sohbet etti.