Gündem CHP’li belediyelerin ‘Mor Bayrak’ yarışı!

CHP’li belediyelerin ‘Mor Bayrak’ yarışı!

18.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li belediyelerde kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve bu konuda duyarlılık oluşması için hazırlanan ‘Mor Bayrak’ projesinin mimarı avukat Ayça Akpek, “Proje belediyeler arasında bir rekabet başlattı” dedi... Belediyelerin bayrağı hak etmeleri için bazı standartları yerine getirmesi gerektiğini belirten Akpek, bunları da kadın başkan sayısını artırma, personel sayısında eşitlik, sığınmaevleri ve kadın danışma merkezleri kurma olarak sıraladı...

CHP’li belediyelerin ‘Mor Bayrak’ yarışı

CHP’li yönetici avukat Ayça Akpek, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa’yla hazırladığı “Mor Bayrak” projesi ile yerel yönetimlerde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını ve kadına yönelik şiddetle mücadeleyi amaçlıyor. “Sebepleri ortadan kaldırmadıkça, kadına yönelik şiddete ‘hayır’ demenin anlamı yok” diyen Akpek, “Mor Bayrak” projesini Milliyet’e anlattı:

Haberin Devamı

‘Mor Bayrak’ projesi nedir?

Amaç, belediyelerde kadın-erkek eşitliğini sağlamak. Projenin 2 aşaması var. Birincisi CHP belediyelerini kadın-erkek eşitliği konusunda belli bir standarta ulaştırmak. İkincisi de belediyelerin cinsiyet eşitliği duyarlılığını arttırmak ve yerel düzeyde bunun denetimini sağlamak. İlk aşamayı şöyle anlatabilirim; biz kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için belediyelerin belli standartlara ulaşmasını istiyoruz. Nedir bu standartlar? Belediyelerin kendi içlerinde kreş açması, kadın belediye başkanı sayısının arttırılması, belediye personelinin yarıyarıya kadın-erkek olması; aynı zamanda belediyelerin kendi bölgelerinde kadın sığınmaevleri ve kadın danışma merkezleri kurmaları... İkinci aşama ise belediyelerin kendi ilçe sınırları içerisindeki kamu kurumlarında cinsiyet eşitliğine dair denetleme yapmaları... İş yerlerinde kadın çalışan sayıları, kaç kadının yönetici olduğu, ücret eşitliği, emzirme odaları ve kreşin olup olmadığına yönelik denetimlerin yapılması gerekiyor. İlk aşamadaki kriterleri tamamlayan belediyelere “Mor Bayrak” verilecek.

Haberin Devamı

‘Belediyeler arıyor’

“Mor Bayrak” projesi hangi belediyelerde başladı?

Bütün CHP’li belediyelerde başladık. Bu durum belediyeler arasında bir rekabet de başlattı. Farklı belediyeler sürekli arayıp, ‘Biz şu kriterleri tamamladık. Ne zaman ‘Mor Bayrak’ alabiliriz’ diye soruyorlar.

“Mor Bayrak” almaya en yakın belediyeler hangileri?

Mor bayrağa yaklaşan çok belediyelerimiz var. Aklıma ilk gelenler, Ankara’da Çankaya Belediyesi, Bursa’da Nilüfer Belediyesi, İstanbul’da Bakırköy, Avcılar ve Maltepe Belediyeleri ile İzmir’de Seferihisar Belediyesi.

‘Muhtarları eğiteceğiz’

Kadına yönelik şiddete karşı başka projeleriniz var mı?

Evet. Aslında farklı bir proje değil “Mor Bayrak” kapsamında bir başka projemiz daha var. Muhtarları birer başvuru adresi haline getirmeyi planlıyoruz. Muhtarları eğiteceğiz. Şiddete uğrayan kadınlar muhtara başvuracak. Çünkü özellikle de barınma ve ekonomik sorunu olan kadınlar polise gitmeye çekiniyorlar. Muhtarlara daha kolay ulaşabilirler ve daha güvenilir bulabilirler. Muhtar da durumu belediyeye bildirecek. Belediyeler de baro, sivil toplum kuruluşları gibi gerekli gördükleri mercilere başvurarak, kadını doğru adrese yönlendirecekler.

Haberin Devamı

‘Şiddiyeti yaratan iklim var’

Bu projeler nasıl ortaya çıktı?

“Kadının adı yok” deniyor ama bana göre Türkiye’de kadınlar açısından devletin adı yok. Devlet zengin erkekleri ve egemen güçleri korumak üzerine inşa edilmiş. Bu bir sistem. Bu sistemden nasıl çıkılır diye düşünürken, böyle bir proje ortaya çıktı. Biz de en azından yerel düzeyde devletin yapması gereken işleri üstlenmeyi taahhüt ediyoruz. Sonuçta belediyeler de idari kurumlar. Evet devletin bütün yetki ve olanaklarına sahip değiller ama sahip olduklarıyla bu sorunu çözmek için en azından birer adım atmalılar. Aslında esas mesele çok daha derin. Türkiye’de kadını baskılayan, kadına karşı şiddet yaratan bir iklim var. Esas mesele bu iklimi ortadan kaldırmak. Sebepleri ortadan kaldırmadıkça ‘kadına yönelik şiddete hayır’ demenin de bir anlamı yok.