Gündem CHP’li Doğan ‘Yeva’yı Meclis gündemine taşıdı

CHP’li Doğan ‘Yeva’yı Meclis gündemine taşıdı

21.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

16. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin son gün programı kapsamında Fransız Kültür Merkezi’nde gösterilmesi planlanan, Ermenistan’ın bu yıl En İyi Yabancı Film dalında Oscar’a aday gösterdiği ‘Yeva’ filmi, İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı.

CHP’li Doğan ‘Yeva’yı Meclis gündemine taşıdı

Festivalin, ‘Komşu Komşunun Filmine Muhtaç’ seçkisinde yer alan, ‘Yeva’nın yasaklanma kararı önceki gün Filmmor’a tebliğ edildi. Azerbaycan hükümeti, filmde Karabağ’ın Ermeni toprağı algısı yarattığını iddia ederken, İstanbul Valiliği filmi OHAL ve kamu güvenliğini gerekçe göstererek yasakladı.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, filmin gösteriminin başka bir ülkenin talebiyle yasaklandığına ilişkin iddiaları hatırlatarak, konuyu bir yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Doğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu, “Bakanlığınız tarafından filmin incelemesi yapılmış mıdır? Yapılmışsa filmin hangi sahnelerinde yasak kararını gerektirecek öğeler bulunmaktadır? Şayet böyle bir gerekçe var ise yürürlükteki hangi mevzuatımızı ihlâl etmektedir?” diye sordu. Doğan, ayrıca “Festivalin temasına uygun olarak bir kadının yaşadığı dramı anlatan ve kadınların yaşadıkları mağduriyeti dillendirmek dışında hiçbir politik yönü bulunmayan bir kadın filminin yasaklanması Türkiye’nin bilimde, sanatta, sporda dünya ortalamasının neden çok gerisinde kaldığının da yanıtı niteliğindedir” dedi.

Haberin Devamı

İran-Ermenistan ortak yapımı ‘Yeva’, filme adını veren karakterin bir Ermeni köyüne gitmesini ve Karabağ Savaşı sırasında yaşadıkları travmaları atlatamayan köyün yerlileriyle tanışmasını anlatılıyor.