Manisa CHP’Lİ ÖREN: "İZMİR’İN İÇME SUYU TEHLİKEDE"

CHP’Lİ ÖREN: "İZMİR’İN İÇME SUYU TEHLİKEDE"

24.03.2015 - 09:09 | Son Güncellenme:

.

CHP’Lİ ÖREN: İZMİR’İN İÇME SUYU TEHLİKEDE

Seçim çalışmalarına Gördes’te devam eden CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören; bölgede nikel madeni çıkarmak için kullanılan sülfürik asidin, Manisa ve İzmir halkının sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
CHP Gördes ilçe başkanlığında partililerle bir araya gelen Milletvekili Ören, Güneşli, Çiçekli, Kayacık, Efendili, Börez, Beğel ve Kalemoğlu mahallelerinde vatandaşlarla bir araya geldi. Geçim zorluğu içinde bulunduklarını ve artık tarım yapamadıklarını belirten vatandaşlar maden işletmesinin kendilerini tedirgin ettiğini dile getirdi.
Hasan Ören de, Manisa Gördes ve Turgutlu ilçelerinde faaliyet gösteren nikel madeni şirketlerinin sık sık orman katliamları ve çevre kirliliği oluşturdukları gerekçesiyle gündeme geldiklerini söyledi.
Gördes’te, nikel üreten maden şirketinin atık depolama alnına giden sülfürik asit borularının patladığı ve asidin toprağa karışarak yeraltı sularını kirlettiğinin iddia edildiğini belirten Ören, şöyle konuştu: "Bilindiği üzere İzmir’in içme suyunun bir kısmı Gördes Barajından sağlanmaktadır. Madende yaşanan kazalar nedeniyle İzmir’in içme suyu risk altındadır. Gerekli tedbir alınmazsa ileride daha vahim sonuçlar ortaya çıkacaktır. Çaldağı’nda nikel madeni için 200 bin ağaç kestiler. Proje boyunca 18 milyon ton sülfürik asit kullanacaklar. Gördes’te de aynı şekilde milyonlarca ton sülfürik asit kullanılacak. İzmir’in içme suyunu sağlayan Gördes Barajı çevresinde ilan edilen koruma havzası dikkate alınmamaktadır. Vahşi madencilik yüzünden Manisa ve İzmir halkının sağlığı tehlike altındadır.”
Ören, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesini TBMM Başkanlığına verdi.
Ören, soru önergesinde Bakan Güllüce’ye şu soruları yöneltti:
“Manisa Gördes ve Turgutlu ilçelerimizde faaliyet gösteren nikel madeni şirketleri sık sık orman katliamları ve çevre kirliliği oluşturduğu için gündeme gelmektedir. Gördes’te nikel üreten maden şirketinin atık depolama alnına giden sülfürik asit borularının patladığı ve asidin toprağa karışarak yeraltı sularını kirlettikleri iddia edilmektedir. Bilindiği üzere İzmir’in içme suyunun bir kısmı Gördes Barajından sağlanmaktadır. Madende yaşanan kaza nedeniyle İzmir’in içme suyu risk altındadır. Buna göre; Gördes’te faaliyette bulunan nikel maden şirketine ait atık borularının patladığı ve çevreye asitli suların yayıldığı iddiaları doğru mudur? Patlayan asit boruları nedeniyle İzmir içme suyunda yapılan tahlillerde kirlilik olduğu iddiaları doğru mudur? Bakanlığınıza bu konuda herhangi bir şikayet gelmiş midir? Gelen şikayet sonucunda hangi yasal işlemler yapılmıştır? İnsan sağlığını ve çevreyi korumakla görevli olan bakanlığınız Gördes, Manisa ve İzmir halkının sağlığı ve çevre kirliliğini önlemek için hangi tedbirleri almıştır?”