Gündem CHP’li vekillerin ‘gezi’ tartışması

CHP’li vekillerin ‘gezi’ tartışması

23.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayı araştırmakla görevli TBMM Soma Araştırma Komisyonu’nun dünkü toplantısında komisyonun yurtdışına gidip gitmeyeceği konusu yeniden tartışma konusu oldu.

CHP’li vekillerin ‘gezi’ tartışması

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in, “Yurtdışına gidilecekse uzmanlar gitsin” yönündeki önergesi üzerine söz alan CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, “Aynı partide olsak da katılmıyorum. Bu gezinin yapılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyonun dünkü toplantısında yurtdışında inceleme yapılması konusu yeniden gündeme geldi. CHP’li Özel, böyle bir ziyaret gerçekleştirilmesi halinde komisyondaki akademik açıdan konunun eğitimini almamış üyelerin yerine, uzmanların gitmesi önerisinde bulundu. Özel’in bu önerisine komisyonun yerine bir başka heyetin ikame ettirilemeyeceği gerekçesiyle karşı çıkıldı.
Böyle bir ziyaret olması halinde kişisel olarak katılmama kararı aldığını söyleyen Özel, “Komisyonda kiraz yediğimizde, Soma’dakiler, ‘nasıl boğazınızdan geçti’ diyorlar. Kış geldi, bölgedekilerin kömürleri yok, şimdi yapılacak bir gezi yanlış anlaşılacak. Milletvekillerinin devletin parasıyla yurtdışına gitmesi Soma’da yanlış anlaşılır” dedi

‘Madenlere niye gidiyoruz?’
CHP’li Ören ise yurtdışındaki benzer örneklerin incelenmesinin yararlı olacağı görüşünü savundu. Ören, komisyon üyelerinin yurt içindeki benzer madenleri incelediği gibi yurt dışındaki uygulamalar hakkında da bilgi sahibi olması gerektiğini söyledi. Ören, “Aynı partide olsak da katılmıyorum. Bu meclis nerelere paralar harcıyor. Yurtdışına uzman yollayacaksan, yurtiçindeki madenlere niye gidiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Bunun üzerine tekrar söz alan Özel, “Benim yurtiçinde bir madene girmemin devlete ilave maliyeti yok. Yurtdışı gezisinde daha faydalı olmam. Ben katılmayacağım” ifadesini kullandı. Ören de, “Bu gezinin yapılması gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı. Yurtdışı gezisi yapılıp yapılmaması konusunda bir mutabakata varılamadı, ancak komisyonun eğiliminin yurtdışında geziye katılmama yönünde olduğu belirtiliyor.