Siyaset CHP listesinde ittifak dengesi

CHP listesinde ittifak dengesi

22.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mevcut 57 vekilin aday gösterilmediği CHP listesinde, parti içi muhalif kanattan birçok ismin yer almaması, Saadet Partisi’ne 6 kontenjan ayrılması ve İnce’nin ekibinden bazı ismlerin liste dışı bırakılması tepki çekti... 301’in üzerinde vekil çıkarmayı hedeflediğini belirten Kılıçdaroğlu’nun ise ‘Millet İttifakı’nın dengelerini gözettiği, tüm siyasi kesimlere hitap edebilecek bir listeyi seçmene sunmayı hedeflediği kaydedildi...

CHP listesinde ittifak dengesi

CHP’nin önceki gece Parti Meclisi’nde (PM) onaylanan 600 kişilik milletvekili aday listesi, dün gün boyu süren değerlendirmelerin ardından yapılan kısmi değişikliklerle Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edildi.

Haberin Devamı

Listeye göre CHP’de mevcut 57 milletvekili yeniden aday gösterilmedi. Önceki gün PM tarafından onaylanan listenin parti içinde yarattığı tartışmalar dün de sürdü. Listeye Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki seçimlerde önseçimle gelen çok sayıda milletvekiline yer vermemesi, SP’den 6 adaya kontenjan ayırması ve “parti örgütünün görüşünün alınmadığı” eleştirileri yapıldı. Selin Sayek Böke’nin öncülüğünde, kendilerini “sol gövde” olarak tanımlayan, “Gelecek İçin Biz” grubundaki milletvekilleri İlhan Cihaner ve Niyazi Nefi Kara’nın da aday gösterilmemesi tartışma yarattı. Böke ise yeniden İzmir’den aday oldu. Eren Erdem, Şenal Sarıhan, Zeynep Altıok, Barış Yarkadaş, Mustafa Balbay, Fikri Sağlar, Necati Yılmaz, Gaye Usluer gibi milletvekillerinin yeniden aday yapılmaması da eleştiri aldı.

Haberin Devamı

Kısmi değişiklikler

Listede Konya 1. sıradan eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’e yer verilmesi, ikinci sıranın SP kontenjanına ayrılması da bu kentteki örgütlerden tepki toplarken, tüm milletvekilleri liste dışı kalan Mersin il örgütlerinden de eleştiriler geldi. Kılıçdaroğlu tepkiler üzerine dün listesinde kısmi revizyon yaparak PM’ye sunduğu listede yer vermediği İstanbul Milletvekili Ali Şeker’i yeniden aday gösterdi. PM’ye sunulan listede Uşak’ta 3. sıraya düşürülen Özkan Yalım de yeniden eski sırası olan 1. sıraya çıkarıldı. Listede 9. sırada yer verilen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise İstanbul’da ilk sıraya getirildi. Bazı illerde de dar kapsamlı değişiklikler yapıldı.

CHP listesinde ittifak dengesi
Yeni isimlerle partiye taze kan

Kılıçdaroğlu listesinde dikkati çeken yeni isimlere de yer verdi. Eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener Konya 1. sıradan aday gösterildi. KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, PM üyesi Sera Kadıgil, yazar Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, YDK üyesi Turan Aydoğan ve PM üyesi Emine Gülizar Emecan İstanbul’dan aday oldu. PM üyeleri Yıldırım Kaya, Semra Dinçer ve Gamze Taşçıer ile Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Ekrem Kerem Oktay, CHP’nin YSK temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, Prof. Dr. Tarık Şengül, YDK üyesi Ahmet Ersen Özsoy, Dr. Servet Ünsal, eski Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, eski CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe, eski PM üyesi Umut Akdoğan Ankara’dan aday olan isimler arasında yer aldı. Eski DİSK Başkanı Kani Beko ve Ergenekon davası kapsamında 41 ay tutuklu kalan PM üyesi Mehmet Ali Çelebi İzmir’den aday gösterildi. Kılıçdaroğlu, işadamı Polat Şaroğlu’na Tunceli 1. sıradan yer verdi. Muharrem İnce’nin yerine ise Yalova 1. sıradan Özcan Özel aday oldu.

Tüm MYK listede

Kılıçdaroğlu, İzmir 2. Bölge 1. sıradan aday olurken, hastanede tedavisi süren eski Genel Başkan Deniz Baykal Antalya 1. sıradan, tutuklu bulunan Enis Berberoğlu ise İstanbul 2. Bölge 1. sıradan aday oldu. Kılıçdaroğlu, MYK’sındaki tüm isimleri aday gösterdi.

Milletvekili olmayan MYK üyeleri; Ünal Çeviköz İstanbul, Fethi Açıkel İstanbul, Gülizar Biçer Karaca Denizli’den aday oldu. MYK’daki diğer isimler önceki seçimlerdeki yerlerinden aday olurken, PM’ye sunulan listeye göre İstanbul’dan aday olması beklenen Tuncay Özkan eski bölgesi İzmir’e kaydırıldı. CHP’den İYİ Parti’ye katılan, bir süre önce ise partiye dönen 15 milletvekili de seçilebilecek sıralardan aday oldu.

Haberin Devamı

301’i geçme hesabı

Kılıçdaroğlu’nun listesini hazırlarken, Millet İttifakı’nın dengelerini gözettiği, son anketler üzerinden yapılan simülasyonları dikkate aldığı belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun bu konuda yakın çevresine, “Ana hedefimiz ittifak olarak parlamentoda 301’in üzerinde milletvekili çıkarmak. İlk turda Meclis’te çoğunluğu sağlayarak moral üstünlüğünü elimize almalıyız” değerlendirmesini yaptığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun tüm siyasi kesimlere hitap edecek bir listeyi seçmene sunmayı amaçladığı ifade edildi.

Neden liste dışı kaldılar

Kılıçdaroğlu’nun listesini hazırlarken mevcut milletvekillerinin 26. dönemdeki çalışmalarını mercek altına aldığı, bu çerçevede grup başkanvekillerinden milletvekillerinin performanslarına ilişkin bilgi notları istediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun parti örgütleri ve illerdeki sivil toplum kuruluşlarından da adaylar konusunda görüşmeler gerçekleştirdiği kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun ayrıca kamuoyu araştırmalarından da yararlandığı öğrenildi. Bu çerçevede Kılıçdaroğlu’nun performansından memnun olmadığı milletvekillerini liste dışı bıraktığı ayrıca, parti içinde tartışma yaratan çıkışlar yapan ve parti kurullarının basına kapalı toplantılarında genel merkez yönetimine sert eleştiriler yönelten bazı isimlerle de yola devam etmeme kararı aldığı belirtildi.

Haberin Devamı

İnce’nin ekibi yok

İnce’ye yakın milletvekillerinden; Namık Havutca, Rıza Yalçınkaya, Bülent Öz, Bülent Yener Bektaşoğlu, Mazlum Nurlu, Yakup Akkaya, Akın Üstündağ, Şerafettin Turpçu ve Erdin Bican ile son kurultayda İnce için imza verdiği öğrenilen bazı vekiller tekrar aday gösterilmedi. İnce’nin ekibinden sadece Emre Köprülü, Yaşar Tüzün ve Tanju Özcan aday yapıldı. İnce’nin önceki gece aday lisetelerinin kamuoyuna yansımasının ardından Kılıçdaroğlu’nu arayarak sıkıntılarını ilettiği öğrenildi.

İnce, önceki gün Twitter’dan yaptığı açıklamada Zonguldak ve Bartın mitinglerini ‘sesinin kısıldığı’ gerekçesiyle iptal edebileceğini duyurmuştu. İnce’nin bu açıklaması ‘liste rahatsızlığı’ olarak yorumlandı ancak İnce’nin dün mitinglerini yapması rahatsızlığın aşıldığı şeklinde yorumlandı.