Siyaset CHP’nin listesinde sürpriz yok

CHP’nin listesinde sürpriz yok

20.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

CHP, yerel seçimlerde yarışacak belediye başkan adaylarının listesini YSK’ya teslim etti. Parti içinde tartışmalara neden olan isimler konusunda geri adım atmayan CHP lideri Kılıçdaroğlu listesinde ‘sürpriz’ yapmadı ancak dikkat çeken isimlere yer verdi

CHP’nin listesinde sürpriz yok

CHP, yerel seçimlerde yarışacak belediye başkan adaylarının listesini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu listesinde “sürpriz” değişiklikler yapmazken, İzmir’in Buca ilçesinin adayını değiştirdi, aday gösterdiği üç ilçenin adayını ise geri çekti. Böylece CHP, 1399 seçim çevresinin 905’inde aday göstermiş oldu. Kılıçdaroğlu, başta Mehmet Fatih Bucak olmak üzere parti içinde tartışmalara neden olan adaylıklarda ise geri adım atmadı.

Haberin Devamı

CHP yerel seçimlere yönelik aday belirleme çalışmalarını tamamlayarak, belediye başkan adayları ile belediye ve il genel meclisi üyesi adaylarını Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etti. Bu çerçevede her ilçe ve il yönetimi, parti yönetiminin onayı doğrultusunda kendi bölgelerinin aday listelerini dün mesai bitimine kadar il ve ilçe seçim kurullarına sundu. CHP listelerinde 19’u büyükşehir ve 38’i il olmak üzere toplamda 905 belediye başkan adayı yer aldı.

Nezir çekildi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce İzmir’in Buca ilçesinden aday gösterilen Suat Nezir’in adaylığını geri çekti. Nezir’in, parti örgütünden gelen yoğun tepkiler üzerine geri çekildiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu, Nezir’in yerine ise eski Buca Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Erhan Kılıç’ı aday gösterdi. Kılıçdaroğlu, Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde yarışa sokulan Kemal Memiş’in adaylığını geri çekti. CHP’nin bu ilçede Saadet Partisi’nin adayı Ercan Dalkılıç’ı destekleyeceği belirtildi. Kılıçdaroğlu, Konya’nın Yunak ilçesi ile Trabzon’un Hayrat ilçesindeki adaylarını da geri çekti.

Haberin Devamı

Bucak kesinleşti

CHP yönetiminin bazı belediyelerde gösterdiği adaylar parti içinde sert tartışmalar yarattı. Başta İstanbul’un Maltepe ve Şanlıurfa’nın Siverek ilçe adayları yoğun olarak eleştirilse de Kılıçdaroğlu bu isimlerde geri adım atmadı. Bu çerçevede Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin adayının Mehmet Fatih Bucak olması kesinleşti. İstanbul’un Maltepe ilçesinde Ali Kılıç, Şişli ilçesinde ise Muammer Keskin ismi listede yer aldı.

CHP Adıyaman’da Saadet Partisi’nin adayı eski AK Parti milletvekili Ahmet Faruk Ünsal’ı, Şanlıurfa’da ise bağımsız aday Sabahattin Cevheri’yi destekleme kararı aldı. İstanbul’un Avcılar ilçesinde iki kolu olmayan Parti Meclisi üyesi Turan Hançerli aday gösterilirken, Konya’nın Taşkent ilçesinde 18 yaşındaki başörtülü Hilal Ülkü Türedi aday yapıldı. Türedi’nin yanı sıra Erzurumun’un Karaçoban ve Diyarbakır’ın Çınar ilçelerinde de 18 yaşında isimlerle yarışa girildi. CHP, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde ÖDP’li Alper Taş’ı, Adalar ilçesinde ise gazeteci Erdem Gül’ü aday yaptı. CHP, İstanbul’un Şişli ilçesinde sürpriz olarak değerlendirilebilecek bazı isimleri belediye meclis üyesi olarak adayı yaptı. Bu kapsamda eski milletvekili Selina Doğan ve oyuncu Levent Üzümcü meclis üyeliği için aday oldu. Kılıçdaroğlu’nun daha önce Şişli’ye belediye başkan adayı olarak önerdiği ancak Parti Meclisi’ne sunulmadan geri çektiği Fidan Aslan Eroğlu ise bu kez Beşiktaş’tan meclis üyesi adayı yapıldı.

Haberin Devamı

Ankara’da 11 ilçe

Listelerde, İYİ Parti ile kurulan seçim iş birliğinin bazı ilçeler özelinde genişlediği de görüldü. Bu kapsamda 25 ilçesi bulunan Ankara’nın toplamda 14 ilçesi İYİ Parti’ye bırakıldı. CHP Ankara’da; Ayaş, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Güdül, Haymana, Kalecik, Mamak, Polatlı ve Yenimahalle olmak üzere 11 ilçede aday gösterdi.

CHP’nin listesinde sürpriz yok

Büyükşehirlerde sadece İzmir değişti

Kılıçdaroğlu birçok büyükşehirde ilçe belediye başkanlarını büyükşehir adaylığına taşıdı. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, İzmir’de Tunç Soyer, Bursa’da Mustafa Bozbey, Antalya’da Muhittin Böcek, Adana’da Zeydan Karalar bu çerçevede aday gösterilen isimler oldu. CHP yönetimde olduğu 6 büyükşehirdeki belediye başkanından sadece İzmir’de Aziz Kocaoğlu’nu değiştirirken geriye kalan; Muğla, Tekirdağ, Eskişehir, Aydın ve Hatay’da mevcut başkanları yeniden aday gösterdi.

Haberin Devamı

5 milletvekili aday oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mevcut beş milletvekilini de belediye başkan adayı olarak yarışa soktu. Bu kapsamda, Ordu’da Mustafa Adıgüzel, Bolu’da Tanju Özcan, Kahramanmaraş’ta Ali Öztunç, Kocaeli İzmit’te Fatma Kaplan Hürriyet ve Bursa Osmangazi’de Erkan Aydın’ı aday oldu.

CHP’nin listesinde sürpriz yok
Kadın aday sıkıntısı

CHP, İYİ Parti ile iş birliği kapsamında 57 kentte aday gösterirken, bu adayların sadece ikisi kadın oldu. Aydın’da mevcut başkan Özlem Çerçioğlu ile devam edilirken Amasya’da Arife Serpil Saraçoğlu aday oldu. CHP; İstanbul, Ankara ve İzmir’in tüm ilçelerine bakıldığında ise sadece 4 kadını aday gösterdi. İzmir’de iki, Ankara’da bir, İstanbul’da da bir kadın listelerde yer aldı.