Gündem CHP ve TTB'den 'Sağlıkta Şiddet' teklifine tepki: Teklifte şiddeti önleyecek bir düzenleme yok

CHP ve TTB'den 'Sağlıkta Şiddet' teklifine tepki: Teklifte şiddeti önleyecek bir düzenleme yok

01.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunduğu 44 maddelik sağlıkta şiddet kanun teklifine CHP, HDP ve Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) eleştiri geldi.

CHP ve TTBden Sağlıkta Şiddet teklifine tepki: Teklifte şiddeti önleyecek bir düzenleme yok

Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’larda değişiklik yapan teklif bugün Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak. CHP’nin komisyon üyeleri de dün görüşmelerde izleyecekleri yol haritasına ilişkin görüş alışverişinde bulundu. CHP’nin eczacı milletvekili ve komisyon üyesi Burhanettin Bulut “Öncelikle bu teklifin geliş şekline itirazımız var. Böyle önemli bir düzenleme ‘torba yasa’ olarak tarif ettiğimiz bir şekilde Meclis’e sunulmamalıydı. Bağımsız olarak gelmeliydi” dedi. Bulut, şunları söyledi: “Teklifin, ‘sağlıkta şiddet’ adı altında sempatik gösterilen bir yüzü var. İçeriğine baktığımızda gerçekten sağlık çalışanlarına şiddeti engelleyecek nitelikte düzenlemeler göremiyoruz. Ayrıca eczacılara yönelik cezai düzenlemeleri de kabul etmemiz mümkün değil. Eğer bir sonun varsa bu sorunu yüksek tutarda ceza keserek çözmek mümkün değil. Bu meseleyi yasakçı bir mantığa indirgemenin ötesine geçmez.” İzinsiz ilaç satışı konusunda toplumun bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Bulut “Antibiyotik tüketim oranı bilinçlendirmeler sayesinde yüzde 42’den yüzde 29’a geriledi. Demek ki cezasız da çözülebiliyormuş. Bu mesele trafik cezası gibi değil ki yükselterek halledelim. Biz komisyonda, itiraz ettiğimiz maddelerin düzeltilmesi için değişiklik önergelerimizi vereceğiz. Ayrıca, İYİ Parti, MHP ve HDP temsilcileri ile görüşmeler yaparak uzlaşma arayacağız” dedi.

Haberin Devamı

TTB de memnun değil

Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman da teklifin mevcut yasayla arasında hiçbir farkı olmadığını belirterek şunları kaydetti: “Bunun sadece bir maddesi şiddeti önlemeyle ilgili. Bizim önerdiğimiz şiddeti önleyici en ufak bir şey yok. Bu yasa, şiddet uygulayan insanların karakolda serbest bırakılmasını değil, karakoldan savcılığa gönderilmesini öngörüyor. Zaten pratikte bu yapılıyor. Sağlıkta şiddete uğrayan kişilerin ifadelerinin hastanede alınacağı önerisi var. Zaten genelde böyle uygulanıyor.” “Büyük bir hayal kırıklığı var” diyen Adıyaman, “Bizim 5-6 yıldır AK Partili sağlık bakanlarına ve diğer muhalafet partilerine verdiğimiz yasa tasarıları var. Bu konuda önümüzdeki cuma gününden itibaren en son vefat eden Fikret Hacıosman’nın ölümünün birinci ayında eylem sürecine giriyoruz. Bu yasa tasarısı bizim istediğimiz gibi çıkana kadar yeniden illerde nöbet eylemine başlayacağız” ifadelerini kullandı.