Gündem CHP’ye göre sorumlu MHP

CHP’ye göre sorumlu MHP

02.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

7 Haziran seçimleri sonrası Ak Parti’siz bir koalisyon kurulması için olağanüstü çaba harcayan, Başbakanlığı dahi kendisinden daha düşük oy alan MHP lideri Devlet Bahçeli’ye teklif eden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yenilenen 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran’a kıyasla oyunu artırabilen tek muhalefet lideri oldu.

CHP’ye göre  sorumlu MHP

Yüzde 24.95 olan oyunu yüzde 25.39’a çıkaran CHP, vekil sayısını da 132’den 134’e yükseltti, ancak yine de umduğu rakamları yakalayamadı. Parti kulislerinde Ak Parti’nin zaferiyle sonuçlanan seçimin sorumlusu olarak MHP gösterilirken, PKK’nın da Ak Parti’nin oyunu artırmasına yol açtığı değerlendirmesi yapıldı. CHP, 7 Haziran’a kıyasla Niğde, Tunceli ve Ardahan’dan vekil çıkarırken, Mersin’de vekil sayısını bir, İzmir’de ise iki artırdı. Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmaylarına istifayı değerlendirebileceğini ima ettiği, ancak kurmaylarınca olağan kurultaya kadar ikna edildiği iddiası kulislere yansıdı ancak bu iddia kaynaklarca doğrulanmadı.

Haberin Devamı

7 Haziran seçimleri sonrası izlediği uzlaşmacı politikanın seçmende olumlu etki yarattığı değerlendirilen CHP, 1 Kasım seçimlerinde oyunu artıran tek muhalefet partisi oldu. Ancak CHP’deki artışın beklenen orandan çok daha düşük kalması hayal kırıklığı yarattı. CHP kulislerinde yüzde 30’a yaklaşılabileceği değerlendirmelerinin yapıldığı oy oranı yüzde 25.39’da kalırken, 7 Haziran’a göre yüzde 0.44 oranında artış yaşandı.

Dört kenti Ak Parti’ye

CHP, 7 Haziran’da 10 kentte birinci parti olarak çıkmasına karşın, dünkü seçimlerde yalnızca 6 kentte birinci parti olabildi. CHP, İzmir, Aydın, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Muğla’da birinci parti oldu. Çanakkale, Eskişehir, Zonguldak ve Mersin’de ise CHP, ilk sırayı Ak Parti’ye kaptırdı.

Haberin Devamı

CHP, yenilenen seçim listesiyle gittiği 7 Haziran’da vekil çıkaramadığı kentler olan Ardahan, Niğde ve Tunceli’de bu kez vekil çıkardı. Musul’daki olaylar sırasında IŞİD tarafından kaçırılan başkonsolos Öztürk Yılmaz Ardahan’da, Ömer Fethi Gürer Niğde’den, Gürsel Erol ise Tunceli’den parlamentoya girdiler. Aynı şekilde CHP’nin Mersin’de üç olan vekil sayısı dörde, İzmir’in her iki bölgesinde altı olan vekil sayısı da yediye yükseldi. Mersin’de Serdal Kuyucuoğlu, İzmir’den ise Murat Bakan ve Atila Sertel, parlamentoya giren yeni isimler oldu. Ayrıca, listelerde yapılan değişiklikler nedeniyle İstanbul 1. bölgeden Yakup Akkaya, İstanbul 3. bölgeden Sibel Özdemir, Gaziantep’ten Akif Ekici ve Tokat’tan Kadim Durmaz parlamentoya 26. dönemde giren yeni isimler oldu.

Dört kentte düştü

CHP, Erzincan, Aydın, Denizli ve Ordu’da vekil sayısını bir düşürdü. Aydın’da dört olan vekil sayısı üçe gerilerken, Denizli’de üç olan vekil sayısı ikiye, Ordu’da iki olan vekil sayısı bire düştü. Erzincan’da ise bir olan vekil sayısı sıfıra düştü. Böylece 25. dönemde parlamentoda bulunan Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Aydın Milletvekili Mehmet Fatih Atay ve Erzincan Milletvekili Erdoğan Özyalçın, parlamentoya giremedi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Haberin Devamı

CHP; Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Kırıkkale, Kütahya, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Siirt, Van, Şanlıurfa, Şırnak, Yozgat ve Kahramanmaraş olmak üzere 35 kentte vekil çıkaramadı.

CHP, İstanbul’da 28, Ankara’da 11 olan vekil sayısını korumayı başardı. CHP, 48 seçim çevresinde oyunu artırmayı başardı. CHP, oyunu Tunceli’de yüzde 8, Ardahan’da yüzde 7, Artvin, Kırklareli ve Kilis’te yüzde 5 oranında artırmayı başarırken, İstanbul, İzmir ve Ankara’da yüzde 1 civarında oy artışı yakaladı. En büyük oy azalışı ise yüzde 4 ile Ordu ve Rize’de yaşandı. CHP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 1’in altında oy aldığı Diyarbakır, Mardin, Van, Batman ve Şırnak’ta oyunu yüzde 1’in üzerine çıkarması da dikkati çekti. CHP’nin Kürt sorununun çözümü sürecinde takındığı rol nedeniyle oyunu artırdığı değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

‘Kandil de MHP de...’

Parti kurmayları ilk seçim sonuçlarına ilişkin yaptıkları değerlendirmelerde, “7 Haziran’dan sonra üstümüze düşen görevi yaptık. Oyumuz kısmen arttı. Bir sağ partiden oy çalması beklenen parti yine sağ partilerdir. Ancak MHP de, Saadet Partisi de anladığımız kadarıyla AKP’ye çalıştı. Kandil ve PKK da çatışma ortamını körükleyici tutumlarıyla bölgede AKP lehine bir görüntü sergilemiş oldu” dedi.

Bahçeli’nin tutumu

Parti kulislerinde 1 Kasım tablosunun sorumlusunun 7 Haziran sonrası çabalara rağmen o dönemki parlamento aritmetiğinden istifade edilmemesine neden olan MHP lideri Bahçeli’nin tutumu olduğu konuşuluyor. Parti kurmayları, “Meclis Başkanlığı seçiminde de koalisyon sürecinde de Ak Parti lehine tutumları oldu. Seçmen de bu tutumu cezalandırdı” değerlendirmesini yaptı. Bir parti kurmayı Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, “Önceki seçimlerde MHP’ye oy veriliyordu. Ancak Bahçeli, bu oyları AKP lehine kullanıyordu. Şimdi seçmen aracıyı kaldırarak oyunu doğrudan AKP’ye verdi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Değerlendirdi’ iddiası

Kulislerde artan çatışmalı ortam ve Ankara katliamı nedeniyle seçim atmosferine girilmemesinin oy artışının gelmemesinde etkili olduğu değerlendiriliyor. Bir parti kurmayı yaptığı değerlendirmede, “7 Haziran seçimlerinde AKP ve MHP’den bize gelen oylar, bazı CHP seçmeninin HDP’ye oy vermesi nedeniyle gerçek partilerine döndü. Bu seçmen, hem CHP’nin HDP ile arasına mesafe koymaması hem de partide iktidarı yakalayacak bir oy oranını görmedikleri için CHP’ye bu seçim oy vermedi” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmaylarına istifayı değerlendirebileceğini ima ettiği, ancak kurmaylarınca olağan kurultaya kadar ikna edildiği iddiası kulislere yansıdı ancak bu iddia kaynaklarca doğrulanmadı. Bazı MYK üyelerinin, MYK’nın toplu istifa vererek Kılıçdaroğlu’nun elini rahatlatmayı da tartıştıkları ifade edildi. Seçim sonuçlarını evinden takip eden Kılıçdaroğlu 21.50’de girdiği parti genel merkezinde önce kurmaylarıyla görüştü, 23.30’da basın toplantısı düzenledi.

Kurultay takvimi işliyor
CHP’de beklenen sonuçların alınamaması, kurultay senaryolarını da tekrar gün yüzüne çıkardı. CHP son olağan kurultayını 17 Temmuz 2012’de yapmıştı. Partide önümüzdeki ay gerçekleştirilmesi beklenen kurultay için muhalefetin hazırlık içerisine girebileceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun aday olması halinde genel başkanlığa devam edip etmeyeceğine en üst karar organı olan Kurultay karar verecek. Son olağanüstü kurultayda aday olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin olağanüstü kurultay için nabız yoklayabileceği ya da olağan kurultayda aday olabileceği değerlendiriliyor.