Gündem CIA’nın silahlandırma programında hata var

CIA’nın silahlandırma programında hata var

28.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerikan gazetesi Wall Street Journal, Suriyeli muhalifleri eğitmek ve silahlandırmak için yürütülen gizli CIA programının yanlış gittiğini kaleme aldı.

CIA’nın silahlandırma programında hata var

CIA, 2013 yılının ortasında başladığı eğitimin ardından muhalif komutanları telefon konuşmaları ve mailleşmelerinden takip etmeye başladı; aynı zamanda muhaliflerle düzenli olarak mülakatlar düzenledi. Güvenilir olarak görülen komutanlar yazılı anlaşmalar imzaladı, savaşçılarının bilgisini verdi ve savaş alanı taktiklerini belirledi.
Ancak, CIA’nın eğittiği çoğu savaşçının taraf değiştirdiği ve İslamcı cepheye geçtikleri aktarıldı. Gazeteye göre Pentagon’un sadece IŞİD’e karşı savaşan muhalifleri silahlandırması ise daha az savaşçıyı tarafına çekeceği anlamına geliyor. Eski istihbarat çalışanlarının “şansımızı kaçırdık” dediği vurgulanıyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın halen görevinin başında olması, ılımlı muhaliflerin gittikçe sayısının düşmesi, IŞİD ile El Kaide tarafında savaşan militanların sayısının artması, programın yanlış gittiğini gösteriyor. Muhalifler ise ellerindeki silahların yeterli olmadığından yakınıyor.

Yazarlar