Gündem CIA ve MİT çuvalladı

CIA ve MİT çuvalladı

14.06.2014 - 22:27 | Son Güncellenme:

Irak Şam İslam Devleti (İŞİD) örgütünün Suriye’deki faaliyetlerini geri plana iterek Irak’ta etkinlik kazanması, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nu işgal etmesi ve askeri görüntüler içeren harekatı ile Bağdat’ı tehdit edecek noktaya gelmesi; bölgede faaliyet içinde olan başta CIA, MİT ve MOSSAD gibi istihbarat örgütlerinin bu gelişmeler karşısında “çuvalladığı” yorumlarına neden oldu.

CIA ve MİT çuvalladı

IŞİD – SADDAM SONRASI GÜÇLER KOALİSYONU MU?
Dışişleri Bakanlığı; IŞİD’in Musul Başkonsolosluğu’nu işgali ve içeridekileri rehin almasından sonra gelişmeleri iki boyutlu olarak değerlendirmeye aldı. Birinci boyut, Irak’ta rehin tutulan Türk vatandaşlarının kurtarılması. Buna ek olarak bu ülkede riskli bölgelerde yaşayan Türk vatandaşlarının tahliyesi. İkinci boyut ise Irak’taki tablonun kapsamlı olarak analiz edilmesi. İlk değerlendirmeler, IŞİD’in Irak’taki özgül siyasi koşullar nedeniyle kendi gücünün ötesinde ve üstünde bir konjonktürel güç haline geldiği yönünde. Bunda da, Irak’ta Maliki yönetiminin mezhep anlayışına dayalı politikaları etkili oldu. Bu çerçevede ABD’nin işgali ile yıkılan Saddam yönetiminin uzantıları ile IŞİD arasında tuhaf ve konjonktürel bir ittifak oluştu. Bağdat’ı tehdit edecek hale gelen IŞİD saldırısının temelinde, Saddam kalıntısı veya uzantısı güçlerin bu örgüt ile ortak hareket etmelerinin yattığı yönünde değerlendirmeler yapılmaya başlandı.

DÜNYANIN HABERİ YOKTU
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, bugünkü bilgilendirme toplantısında, Musul Başkonsolosluğu’na yönelik IŞİD işgalini anlatırken; Musul’a yönelik bu saldırıyı ve Musul’un hiç direnmeden kan dökülmeden teslim alınması, Irak ordusunun kenti terk etmesine dayalı gelişmelerden hiçbir ülkenin haberinin olmadığına işaret etti. Bu durumun tüm dünyada sürpriz olarak görüldüğünün altını çizdi.

MUSUL’UN TESLİM EDİLECEĞİ BİLGİSİ TÜRKİYE’YE HİÇ BİR KAYNAKTAN ULAŞMADI
Bu tabloyu şöyle analiz etmek mümkün. Milli İstihbarat Teşkilatı, bu gelişmeyi öngöremedi. Başta CIA olmak üzere bölgede haber kaynakları olan büyük ülkelerin istihbarat örgütleri de bu gelişmeyi algılayamadı. Veya eğer bu bilgiye sahip olanlar varsa bile en azından istihbarat paylaşımı çerçevesinde bu bilgiler Türkiye’ye aktarılmadı.

MUSUL’DA SADECE TÜRKİYE’NİN BAŞKONSOLOSLUĞU VARDI
Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, Türk konsolosluğunun özellikle hedef alınıp alınmadığı yönündeki soruyu "Musul'da sadece Türk konsolosluğu var. Bir tek görünür olan uluslararası örgüt veya yabancı kuruluş Türk başkonsolosluğu, dolayısıyla karışıklık olduğu zaman bu karışıklığa karışan güçlerin böyle bir hedefi amaç olarak alması ve baskın düzenlemesi normal karşılanabilir tabiatıyla" dişe yanıtladı.

Koru, konsolosluğun yerel bölgedeki kişi, kuruluş veya örgütlerden aldığı güvence sebebiyle tahliye edilmediği iddialarıyla ilgili başka bir soruya da "Ayrılınmamasının sebebi orada diğer örgütlerle, kuruluşlarla, kişilerle konuşulup onlardan teminat alınması böyle bir şey asla mümkün değil" dedi.