Gündem Çiçek gibi İstanbul

Çiçek gibi İstanbul

21.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

5 yıl boyunca İstanbul’un doğasını inceleyen Prof. Dr. Ünal Akkemik, kentte 2 bin 512 bitki çeşidi yaşadığını tespit etti. Akkemik, “İstanbul adını taşıyan 13 çiçek var. Bu zenginlik, çarpık kentleşmeye kurban edilmemeli” dedi

Çiçek gibi İstanbul

İstanbul’un bitki çeşitliliğine dair en kapsamlı çalışmayı İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik yaptı. Çalışmasını ‘İstanbul’un Doğal Bitkileri’ adıyla kitap yapan Akkemik, kentin 3 iklim ve
3 flora (bitki yaşam alanı) kuşağında olmasına rağmen kentleşme ve nüfusun tehdidi altında kaldığını vurguladı.

Haberin Devamı

Çiçek gibi İstanbul

17’si koruma altında

Akkemik şunları söyledi: “İstanbul’daki 2 bin 512 bitkiden 56’sı endemik. 270’i ülke için, 41’i de uluslararası ölçekte nadir bulunuyor. Koruma altına alınmış 17 çeşit var. Korunması için tek çözüm, İstanbul’daki nüfus artışının durdurulması. Nüfus artarsa İstanbul’un doğal bitkilerini korumak mümkün değil. Her büyük yatırım nüfusun İstanbul’a akmasına, artan nüfus da doğal alanlar üzerindeki baskının yükselmesine yol açıyor.”

Nüfus kontrol edilmeli

“İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alanın 6.2 metrekarenin çok altında olduğunu vurgulayan Akkemik, “Bitkileri korumak için doğal ortamlarında yapılaşma olmamalı, Ne yazık ki yapılan her büyük yatırım nüfusun İstanbul’a doğru akmasına, artan nüfusun da doğal alanlar üzerindeki baskısının giderek daha da yükselmesine yol açıyor. Nüfus kontrol edilirse, doğal denge sağlanır.”

Haberin Devamı

Çiçek gibi İstanbul

20 çeşit yonca

Prof. Dr. Akkemik: “Ulaşamadığım çok sayıda bitki türü de bulunuyor. Yoncanın bile İstanbul’da 20 türü var. Bu kadar büyük zenginlikte İstanbul’un doğal ortamları, parkları, yol kenarları, arsaları, bahçeleri gibi alanlardaki 982 bitkiyi kitaba aldık. Bitkiler sadece birer yeşillik değil, çevresinde yaşayan (arılar, karıncalar) pek çok canlı için hem yaşam hem de besin ortamı sağlıyor. Doğal döngünün ve ekosistemin vazgeçilmezi.”

Nazende ve kardelen

Prof. Dr. Ünal Akkemik, İstanbul’un eski ve yeni adını taşıyan 13 bitki türü olduğunu belirtti. Bazıları şunlar: Constantinopolitanus, Bupleurum pendicum (Pendik), Polygonum istanbulicum, Centaurea kilaea (Kilyos), Cirsium byzantinum, Crocus olivieri subsp.istanbulensis, Galanthus plicatus subsp.byzantinus, Hypericum avicularifolium subsp.byzantinum, Knautia byzantina. Türkçe adında ‘İstanbul’ olan 6 bitki var. İstanbul nazendesi, İstanbul üçgülü, İstanbul madımağı, İstanbul kardeleni, İstanbul kekiği ve İstanbul düğün çiçeği.

Yazarlar