Ekonomi Ciddi sorun yok içe kapanmayız

Ciddi sorun yok içe kapanmayız

23.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin ekonomik anlamda ciddi hiçbir sorunu yok. Bizim stratejimiz ‘küçülme’, ‘geri çekilme’, ‘içe kapanma’ değil tam tersine büyüme, ileriye atılma, daha cesur davranmak. Kitabımızda geriye gitmek yok” diye konuştu

Ciddi sorun yok içe kapanmayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde terörle, darbeyle özellikle de kaos denemeleriyle dize getiremedikleri Türkiye’yi ekonomiyle vurmaya çalıştıklarını belirterek, “Ekonomide yaşanan dalgalanmalar daha ziyade küresel ve bölgesel istikrarsızlıkların yol açtığı psikolojik iklimden kaynaklanıyor. Türkiye’nin ekonomik anlamda ciddi hiçbir sorunu yok. Dedikoduya filan hiç gerek yok, biz ülkemizin durumunu biliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Dışarıdaki krizlerin bir anda ortaya çıkmadığı gibi öyle bıçakla kesilir gibi ortadan kaybolmayacağını belirten Erdoğan, “Bizim kendi programlarımızı uygulamamız, kendi çözümlerimizi üretmemiz, kendi yollarımızı açmamız gerekiyor. Türkiye Varlık Fonu Fonu gibi araçlar işte bu amaçla hayata geçiriliyor. Bizim krizler karşısındaki stratejimiz, küçülme, geri çekilme, içe kapanma değil tam tersine büyüme, ileriye atılma, daha cesur davranmaktır. Bizim kitabımızda geriye gitmek yoktur” diye konuştu.

Erdoğan, dün dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında yer alan Türk firmaları için düzenlenen törene katıldı. Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni’nde ödülleri veren Erdoğan, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Haberin Devamı

MÜHRÜNÜZÜ VURUYORSUNUZ: Müteahhitlerimizin yurtdışında kazandıkları projeleri sadece bir ekonomik faaliyet olarak görmüyoruz. Ülkemizin kültürünü, rengini, değerlerinin mührünü vurduğunuza inanıyorum. Türkiye’yi kat büyüttük. Aynı başarıyı bir kez daha gösterecek, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğiz. İnanmak başarmanın yarısıdır. 15 Temmuz bir kez daha göstermiştir ki öldürmeyen her darbe güçlendirir. Türkiye dimdik ayakta göğüslediği tüm saldırılardan, krizlerden, darbelerden güçlenerek çıkmıştır.

POTANSİYELİN ÇOK ALTINDAYIZ: Müteahhitlerimiz yakın coğrafyamızda önemli işlere imza attı, atmaya devam ediyor. Potansiyelimiz olmamız gereken seviyesinin çok altında. Ortadoğu’da Koreli firmalar yüzde 21, Çinli firmalar yüzde 17 pay alırken bizim yüzde 8’in altında kalıyor. Yakın coğrafyamız çok büyük sıkıntı içinde. Bunun sonuçlarından biri de kriz bölgelerinde faaliyet gösteren işadamlarımızın gelişmelerden olumsuz etkilenmeleridir. Devlet başkanlarıyla görüşmelerimizde bu konuları gündeme getiriyor, telkinlerimizi yapıyoruz.

YETER Kİ SİZ ADIM ATIN: Büyük ihalelerdeki teminat sorununun çözümüne katkı sağlayacağına inandığım yeni bir kurum devreye soktuk.

Türkiye Varlık Fonu üreten, çalışan, gelişen Türkiye’nin her işine olduğu gibi müteahhitlerimizin projelerine ciddi destek verecektir.

Haberin Devamı

Tabii Eximbank’tan sonra böyle bir adım atılmış olması yolumuzu daha da kolaylaştıracaktır. Tecrübemizi diğer ülkelere de yaymalıyız. Siz yeter ki bir adım atın, devlet size kat be kat fazlasıyla yaklaşacaktır.

‘En büyük garanti millet’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında referandum sürecine ilişkin de özetle şu mesajları da verdi:

SİTTİN SENE AYNI YERDE OTURURSUN: 16 Nisan ile birlikte artık Türkiye’de yasama organı yok diyorlar. Siyaset eğer dürüst yapılırsa millet sizi bir yerlere getirir. Eğer siyaseti dürüst yapmazsanız sittin sene yine aynı yerde oturmaya devam edersiniz. Yürütme sadece Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde toplanıyor. Yani başkanda toplanıyor. Yargı aynı şekilde konumunu yine koruyor. Yani yasama var, yürütme var, yargı var. Bunların hiçbirisinin ortadan kalkması diye bir şey söz konusu değil.

OTURALIM KONUŞALIM: Şu 18 maddenin daha bütüncül olarak bir çözüme kavuşturulması için bir mücadele verildi ama ne yazık ki bu ülkede siyaset, ana muhalefet, siz beyaz diyorsunuz, o siyah diyor. Etme eyleme işte, oturalım, konuşalım. Senin de doğruların neyse bunları ortaya getir, bir neticeye varalım.

Haberin Devamı

YENİ SİSTEMİN GARANTİSİ MİLLETTİR: Şimdi bu gensoru mekanizması kalkıyor, güvenoyu mekanizması kalkıyor. Çünkü gerçek gensoru, gerçek güvenoyu millete aittir ve millet huzuruna geldiği zaman gensoruyu da verir, güven oylamasını da yapar. Der ki başarılısın devam, der ki başarısızsın, hadi güle güle. Olay bu. Cumhurbaşkanı yürütmeden sorumlu olacak, Meclis de yasama görevini yerine getirecek, yargı da adaleti tesis edecektir. Herkesin görevi belli. Böylece herhangi bir gücün diğeri üzerinde tahakkümü olmayacak. Bu sistemin en büyük garantisi millet.

ADAMA DÜNYAYI DAR EDERLER: Eskiden sadece vatana ihanetle suçlanabilen Cumhurbaşkanı artık yaptığı her işte Meclis ve yargı denetimine tabidir. Böyle bir Cumhurbaşkanı’nın millete hizmet etmek dışında bir niyete kapılması, başka bir yola teşebbüs etmesi mümkün değildir. Adama değil ülkeyi, dünyayı dar ederler.

Haberin Devamı

250 DEVİN 45’İ TÜRK

1. POLİMEKS

2. RÖNESANS

3. ENKA İNŞAAT

4. TAV TEPE AKFEN

5. ANT YAPI

6. YAPI MERKEZİ

7. NATA İNŞAAT

8. ÇALIK GRUBU

9. TEKFEN İNŞAAT

10. YÜKSEL İNŞAAT

11. MAPA İNŞAAT

12. LİMAK İNŞAAT

13. GAP İNŞAAT

14. İLK İNŞAAT

15. KUZU GRUBU

16. DOĞUŞ İNŞAAT

17. DİA HOLDİNG

18. NUROL İNŞAAT

19. ONUR TAAHHÜT

20. GAMA ENDÜSTRİ

21. SEMBOL İNŞAAT

22. STFA İNŞAAT

23. KAYI İNŞAAT

24. ESER TAAHHÜT

25. ESTA İNŞAAT

26. IC İÇTAŞ

27. CENGİZ İNŞAAT

28. ASLAN YAPI

29. SUMMA TURİZM

30. ÖZGÜN YAPI

31. SMK İNŞAAT

32. METAG İNŞAAT

33. AE ARMA-ELEKTROPANÇ

34. ZAFER İNŞAAT

35. YENİGÜN İNŞAAT

36. ANEL ELEKTRİK

37. DORÇE YAPI

38. RASEN İNŞAAT

39. KOLİN İNŞAAT

40. ALARKO GRUBU

41. GÜLERMAK İNŞAAT

42. KONTEK İNŞAAT

43. GÜRBAĞ İNŞAAT

44. PREKONS İNŞAAT

45. TEPE İNŞAAT