Dünya Çift taraflı gövde gösterisi

Çift taraflı gövde gösterisi

12.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Önceki gün Suriye’de bir F-16 uçağının düşürülmesine kadar varan kriz, dün karşılıklı açıklamalar, gövde gösterileri ve yeni savunma hamleleriyle devam etti...

Çift taraflı gövde gösterisi

İsrail’in Suriye’deki İran hedeflerine saldırı düzenlemesi ve bir F-16 uçağının bu saldırılar sırasında düşürülmesiyle tırmanan gerginlik, karşılıklı hamlelerle sürüyor. İran, İslam Devrimi’nin 39. yıldönümünde uzun menzilli yeni füzesini sergilerken, İsrail de, kuzey sınırındaki hava savunma sistemini güçlendirme kararı aldı.

Haberin Devamı

MEYDAN OKUDU: POLİTİKALARI ÇÖKTÜ

Önceki gün İsrail ordusu, Suriye’den havalanan ve İran’a ait olduğu belirtilen bir insansız hava aracının “İsrail hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle” düşürüldüğünü açıklaması, ardından da Suriye’de İsrail’e ait F-16 savaş uçağı düşürülmesiyle tırmanan kriz, dün her ne kadar yeni bir sıcak çatışmayı beraberinde getirmese de, “gövde gösterileri”yle sürdü. İran İslam Devrimi’nin 39. yıldönümünde konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, isim vermeden İsrail ve ABD’yi eleştirdi. İsrail’in, önceki gün düşürdüğü insansız hava aracını hatırlatan Ruhani, “Bölgede gerginlik yaratmak istediler. Irak ve Suriye’yi bölmek istediler. Lübnan’da uzun sürecek bir kaos yaratmak istediler. Ama bizim de yardımımızla bu politikaları çöktü” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Çift taraflı gövde gösterisi

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani de, Suriye-İsrail sınırında yaşanan olayın ardından cezasız kalan saldırılar döneminin sona erdiğini belirtti ve “Suriye halkı bu kez, her türlü saldırganlığa karşılık vereceğini kanıtladı” dedi. Bununla birlikte yıldönümü nedeniyle, gerginliğin hemen ertesi günü Tahran’daki Vali-ye Asr caddesinde düzenlenen resmi geçitte, 2000 km menzilli “Kadr” balistik füzesi görücüye çıkarıldı, yeni nesil Fecir füzeleri, Tufan 2-M kısa menzilli füzeler ve “Fetih” adı verilen bir denizaltı da geçitte sergilendi.

SINIRA TAKVİYE

İsrail ordusunun ise, Suriye sınırında yaşanan gerginliğin ardından kuzey sınırındaki hava savunma sistemini güçlendirme kararı aldığı bildirildi. İsrail’in “Reshet 14” kanalının verdiği habere göre, kuzey sınırında yaşanan gelişmeler nedeniyle İsrail ordusu, bölgede hava savunma sistemini güçlendirmeyi kararlaştırdı.

ABD'DEN İSRAİL'E DESTEK

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın, İsrail’in kendisini savunma hakkını desteklediğini belirtmesinin ardından, Washington’dan bir destek daha geldi. ABD yönetimi, İran ve Suriye’ye karşı İsrail’in kendini savunma hakkını desteklerken, İran’ı bölgede “provokatif” eylemler gerçekleştirmekle suçladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “İsrail, ABD’nin sadık müttefikidir. İsrail’in İran destekli Suriye’ye ve Suriye’nin güneyindeki milislere karşı kendini savunma hakkını destekliyoruz. İran ile müttefiklerini, provokatif eylemlerine son vermeye çağırıyoruz” denildi.

Haberin Devamı

'İNSANLARI RAHAT BIRAKALIM

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkedeki bireysel özgürlük ve özel yaşamın gizliliğine ilişkin, “İnsanları rahat bırakalım. Halkın özel yaşamına müdahale etmeyelim, çünkü insanların özel yaşamı sadece onları ilgilendirir” dedi. Ruhani, İran devriminin 39. yıl dönümü nedeniyle Tahran Azadi Meydanı’nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Ruhani, ülkede bireysel özgürlüklerin ve özel yaşamın gizliliğinin altını çizerek, “İnsanları rahat bırakalım. Halkın özel yaşamına müdahale etmeyelim çünkü insanların özel yaşamı sadece onları ilgilendirir” dedi. Seçimlere önem verilmesi ve halkın tercihlerine saygı gösterilmesiyle, insanların görüşü ne olursa olsun seçme ve seçilme haklarının olmasının önemine işaret eden Ruhani, kurumların ve erklerin insanların seçimiyle belirlenmesi gerektiğini söyledi. Ruhani, herkesin kendi düşüncesi ve yaklaşımıyla seçimlere katılmasının önemine de değindi.