Kobi Çiftçi ve Üreticiye Dev Destek

Çiftçi ve Üreticiye Dev Destek

01.03.2018 - 17:34 | Son Güncellenme:

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) 164 milyon 706 bin Euro hibe vereceği süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üretimi proje başvuru işlemleri 1 Mart 2018 tarihi itibariyle başlamış bulunmaktadır.

Çiftçi ve Üreticiye Dev Destek

Aranan Nitelikler ve Hedefler Nelerdir?

Yatırımların tamamlanmasıyla kırmızı et üretimi sektöründe 30-250 baş sığır veya 10-50 manda ya da 100-500 koyun veya keçi hayvan kapasitesi aralığında Avrupa Birliği (AB) standartlarında tesislerin kurulması hedefleniyor. Ülkemizdeki hayvancılık ve et sektörünün hak ettiği yere gelmesi amaçlanmaktadır.

Başvuru sahibi, çiftçi kayıt sistemine veya hayvan kayıt sistemine kayıtlı olmalı, vergi sistemine kayıtlı olmalı ve ödenmemiş vergi, sosyal güvenlik borcu bulunmamalı, 65 yaşından büyük olmamalıdır. Ayrıca, ziraat ve veterinerlik vb. alanlarda diploma sahibi olmalı veya tarım ya da ilgili alanlarda 3 yıl çalışma deneyimine sahip olmalıdır.

Kimler Ne Kadar Hibe Alacak?

Sektör en az 5 bin, en fazla 1 milyon Euro üzerinden desteklenmektedir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), yukarıda belirtilen alt ve üst sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla bu yatırım tutarlarının yüzde 40’ı ile yüzde 60’ı arasındaki tutarı hibe olarak sunmaktadır. Girişimci öncelikle yatırım harcamalarını kendi imkânlarıyla yapacak, sonrasında söz konusu hibeyi TKDK’dan alacaktır. Kendi imkânlarının yetersiz olması durumunda TKDK’nın protokol imzaladığı Türkiye’nin önde gelen 20 bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin uygun kredi desteklerinden faydalanabileceklerdir.

Bu Hibeden Hangi İller Faydalanabilecek ve Harcamalar Nelerdir?

AB’nin aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı kapsamında sektöre yönelik ahır, idari bina yapımı gibi yapım işleri, balya makinesi, otomatik yemleme sistemi gibi makine ekipman alımı, mimarlık mühendislik ve iş planı hazırlığı gibi harcamaları içeren genel harcamalar ve görünürlük harcamaları hibe kapsamında yer alıyor.

Canlı hayvan alımı, mazot, yem, arazi ve mevcut binaların satın alınması, her türlü kira gideri, ikinci el makine ekipman alımı, işletme giderleri, tüm vergiler, bakım ve amortisman giderleri, sigorta giderleri, para ve diğer cezalar, banka ücretleri, döviz masrafları, kambiyo kayıpları, yapılan ayni katkılar hibe kapsamına girmeyen harcamalardır.

Hibe kapsamında Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat olmak üzere toplam 42 şehir bu hibeden faydalanabileceklerdir.

Başvurular bugün 01.03.2018 Perşembe günü itibari ile başlamış olup 05.04.2018 Perşembe tarihinde son bulacaktır.

Kaynak: Kobi-Line