Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başbakan, geçen hafta sonu, çiftçinin kullanacağı mazotun faturasının yarısının 2017 yılında devlet tarafından ödeneceğini açıkladı.

Mazot desteği, çiftçi için çok önemlidir. Çünkü çiftçi üretime başlarken mazot kullanmaya başlıyor, ürününü kaldırıncaya kadar mazot kullanıyor. Mazot parasını peşin ödüyor.

Bayram öncesi mazottaki vergi yük 23.20 kuruş artırıldı. Mazotun satış fiyatı litrede 25 kuruş artarak 4 TL dolayına yükseldi.

Bir litre mazottan devlet KDV (0.60 TL) ve ÖTV (1.79 TL) olmak üzere 2.39 TL vergi alıyor. Mazotun satış fiyatının yüzde 60.34’ü vergiden oluşuyor..

Tarım Bakanlığı’nın belirlemelerine göre Türkiye genelinde 1 dekar arazide ekim dikim, hasat yapılırken ortalama 8 litre mazot kullanılıyor. Dekar başına mazot parası olarak çiftçinin cebinden çıkan para 32 TL.

Yüzde 60’ı vergi...

Ekim - dikim, hasat yapan çiftçi, daha ürün almadan, kullandığı mazotun vergisi olarak devlete ortalama (8 x 2.39 = 24.70 TL) 24.70 TL vergi ödüyor.

Türkiye’de 4 milyon kişi çiftçilik yapıyor. Bunların tamamı mazot kullanıyor. Kayıtlı çiftçi sayısı ise 2.6 milyon.

Çiftçinin kullandığı mazot miktarı yılda 2.5 milyon ton dolayında.

Buğday ekimi yapanlar yılda 600 bin ton, arpa ekenler 200 bin ton, pamuk ekenler 150 bin ton, mısır ekenler 150 bin ton, ayçiçeği ekenler 75 bin ton, şeker pancarı ekenler 65 bin ton mazot kullanıyor.

Mazotun buğday maliyetindeki payı yüzde 18, ayçiçeğinde yüzde 17, arpada, mısırda, pamukta ve zeytinde yüzde 12 dolayında.

Devlet kayıtlı 2.5 milyon çiftçiye dekar başına “mazot desteği” ödemesi yapıyor. Mazot desteği ödemesi, ürün döneminden sonra gerçekleştiriliyor.

Önemli bir gelişme

2016 yılı ürün dönemi için mazot desteği, gübre desteği ve toprak analiz desteği birleştirildi. Dönüm başına 11 TL oldu.

Çiftçi dönüm başına sadece kullandığı mazot için 24.70 TL vergi ödeyecek. Devlet mazot + gübre + toprak analizi desteği olarak çiftçiye bir yıl sonra 11 TL ödeme yapacak.

İşte bunun için Başbakan’ın mazot desteği ile ilgili açıklamaları önemlidir.

Mazot faturasının yarısı olan 16 TL’nin devlet tarafından karşılanması sonucu çiftçi dönüme 16 TL mazot faturası ödeyecek. Ne var ki gene de çiftçinin ödeyeceği 16 TL’nin 12.35 TL’si devlete vergi olarak gidecek.

Mazot desteği uygulaması ile devlet önemli büyüklükte vergi kaybını göze alıyor. Yeter ki, tarımda üretim artsın. Ürün maliyetleri azalsın.