Siyaset Çifte standarda son verilmeli

Çifte standarda son verilmeli

03.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alman Şansölye Merkel ile bir görüşme yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye-AB ilişkilerinin devamından yana olduklarını, ancak AB’den de kaynaklanan bazı hatalar yaşandığını belirterek “Çifte standarda son vermek gerekiyor” ifadesini kullandı

Çifte standarda  son verilmeli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Rezidansı’ndaki görüşmesi yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da katıldı. Kılıçdaroğlu’nun parti olarak Türkiye-AB ilişkilerinin devamından yana olduklarını vurguladığı, ancak yaşanan süreçte sadece Ak Parti hükümetinden değil AB’den de kaynaklanan bazı hatalar yaşandığını anlattığı, “Ancak çifte standarda son vermek gerekiyor” dediği de belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun, AB-Türkiye ilişkileri konusunda, “Avrupa’nın demokrasinin yanında yer almasını bekliyoruz” dediği ifade edildi. Merkel’in ise, “Biz demokrasinin yanındayız” karşılığını verdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Demokrasinin yanındayız

Alınan bilgilere göre Merkel, Kılıçdaroğlu’nun bir Alman gazetesine verdiği, ziyaretin iç politika malzemesi yapılmaması yönündeki demecini anımsatarak, “Sizinle özellikle görüşmek istedim. Demecinizi okudum. Darbe sonrası ve OHAL sonrası sürece ve anayasa değişikliği teklifinize ilişkin degerlendirmelerinizi önemsiyorum” dedi. Kılıçdaroğlu’nun da, “Darbe girişiminin karşısında yer aldık. OHAL ilanına karşıydık. Demokrasinin yanında yer aldık. KHK’larla devlet yeniden şekillendirildi. 140’ı aşkın gazeteci tutuklandı. Basına yönelik müthiş bir sansür uygulaması başladı. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kısıtlandı. Bunu kabul edilemez buluyoruz” dediği öğrenildi. Görüşmede Merkel’in anayasa değişikliği teklifine ilişkin referanduma yönelik CHP’nin görüşlerini ve OHAL koşullarında referandumun yapılmasını nasıl değerlendirdiğini sorduğu belirtildi. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Hayır çıkması konusunda elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Hayır çıkması konusunda yeterli koşullar var. Kararlıyız, hayır çıkacak. Ancak OHAL koşullarında referandumun sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Başbakan OHAL ilan edilmeden önceki ilk görüşmemizde 1,5-2 ay kadar süreyle OHAL ilan edileceğini söylemişti ama 3. dönemdir uzatılıyor. OHAL bir an önce sonlandırılmalı. Ancak yine de tüm demokratik yöntemlerle teklife karşı çıkacağız. Örneğin anayasa görüşmeleri TBMM’de sürerken parlamento çalışmalarını yayınlanmakla yükümlü olan TRT’nin ilgili kanalı parlamento görüşmeleri yerine alt liglerde futbol karşılaşmaların verdi. Koşullarımız zor ancak tüm imkanlarımızı kullanacağız.”

Haberin Devamı

Görüşmede, Merkel’in, Öztürk Yılmaz’ın Ortadoğu’da görev yaptığını anımsatarak, Suriye ve Irak’taki son durum hakkında da görüş alışverişinde bulunduğu öğrenildi.