Geri Dön
Çığ anında neler yapılmalı?

Çığ anında neler yapılmalı?

Van'ın Bahçesaray ilçesinde yaşanan çığ felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Hepimizi yasa boğan bu haberden sonra aynı soruları sorduk hepimiz: Çığ nedir? Çığ anında neler yapılmalı? İşte cevapları...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Çığ nedir? Nasıl oluşur?

Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir hareket sonucu yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır. Çığ, bazen diğer bir tabaka üzerinde kayan bir tabaka ile tüm tabakaların zemin üzerinde topluca kaymaları sonucunda oluşur. Türkiye'de özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı ile görülen tehlikelerden biri de çığ olaylarıdır.

Çığ anında neler yapılmalı?

Van'da yaşanan ikinci çığ faciasından sonra pek çok kişi "Çığ anında neler yapılmalı?" sorusuna cevap arıyor. Peki çığ anında neler yapılmalı?

  • Çığ başladığında, etrafta bulunan araçlara ve daha güvenli yerlere bağlı olarak, o alandan çok hızlı bir şekilde ayrılmaya karar vermek gerekiyor.
  • Çığın daha yavaş ve yüksekliğinin daha az olduğu kenar kısımlara ulaşmaya çalışılmalı.
  • Islıkla ya da bağırarak çevredeki diğer insanlar uyarılmalı.
  • Kırılmış ağaç veya kaya parçalarından uzak durulmalı.
  • Yerden de destek alarak yüzme hareketi yaparak akın karın üstünde kalmaya çalışılmalı.
  • Ağzı sıkıca kapatarak karın altında kaldığı anda uzun süre nefes tutulmalı
  • Akış sırasında oturma pozisyonu alınmalı. (Bacaklar ve kollar birbirlerine yapıştırılmalı. Çığ durmadan kısa süre önce, bacaklar ile yeri sertçe iterek kalkmaya çalışmalı. Çığ durduktan sonra, betonumsu bir özellik kazanacak olan kar içinde, değil kalkmak parmağımızı oynatmak bile imkânsızdır.)
  • Eğer bir araç içindeyseniz araçtaki oksijen miktarını korumak için kibrit ya da sigara yakmamalısınız.

Çığdan sonra ne yapılmalı?

Çığ olduktan sonra en kısa zamanda ilgili kişi ve kuruluşlara haber verilmelidir. Afet olduktan sonra 155-Polis, 156-Jandarma ve 179-Alo Valilik numaralarını aramalı ve yardım talebinde bulunmalısınız.

Benzer İçerikler