Dünya Cilt hastalıklarında 3 boyutlu devrim!

Cilt hastalıklarında 3 boyutlu devrim!

16.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İspanyol uzmanlar üç boyutlu yazıcı sayesinde insan derisini üretmeyi başardı. Yanık tedavilerinde kullanılmaya başlayan teknoloji organ nakilleri için de umut ışığı oldu

Cilt hastalıklarında 3 boyutlu devrim

İspanyol bilim insanlarının insan derisi elde edebilen 3 boyutlu yazıcının başarılı bir şekilde canlı doku ürettiğini açıklandı. Başkent Mardrid’de bulunan Carlos III Üniversitesi tarafından geliştirilen üç boyutlu yazıcının insandan alınan deri örneğindeki plazma, protein ve deri hücrelerini ihtiva eden kolajeni kullanarak deriyi yeniden ürettiğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Elde edilen derinin hastanın vücudu tarafından reddedilme ihtimalinin oldukça az olduğunu ifade eden araştırmacılar, cilt hastalıkları için devrim niteliğinde olan yapay derinin gerçek deriden ayırt edilemeyecek kadar aynı olduğunu belirtti.

Yanıkta kullanılıyor

Yazıcının patent hakkını elinde tutan İspanyol biyokimya mühendisliği şirketi BioDan’ın CEO’su Alfreda Brisac, biyo-yazıcı teknolojisinin çeşitli cilt hastalıklarına sahip insanlar üzerindeki testini sorunsuz tamamladığını ve kullanılmaya başladığını belirtirken, hastaların yanı sıra kozmetik ve tıbbi ürünlerin test edilmesinde de kullanılabileceğini açıkladı.

Elde edilen 3 boyutlu dokuyu ‘ısmarlama kıyafet’e benzeten Brisac, “Eğer bize derinizden bir santimetrekare verirseniz size 2 santimetre kare doku üretebiliriz. İspanya’da ağır yanık ünitelerinde bu teknolojiyi kullanmaya başladık ve diğer ülkelerde de kullanmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cilt hastalıklarında 3 boyutlu devrim

İnsan derisi üretebilen üç boyutlu yazıcının gelecekte organ naklinde de kullanılabileceğine dikkat çekildi. Carlos III Üniversitesi araştırmacılarından Juan Francisco del Canizo, “Yine hastanın değişmesi gereken organından alınan hücreler sayesinde bu organı bir iki gün içinde üretmemiz mümkün olacak” değerlendirmesinde bulundu.