Dünya Son dakika... CNN dünyaya duyurdu! Nükleer uçaklar bölgede

Son dakika... CNN dünyaya duyurdu! Nükleer uçaklar bölgede

06.06.2018 - 12:20 | Son Güncellenme:

Karşılıklı gözdağlarının ardından ABD iki B-52 bombardıman uçağını bölgeye gönderince, "Hiçbir savaş gemisi ya da uçağı Çin’i korkutamaz" çıkışı geldi.

Son dakika... CNN dünyaya duyurdu Nükleer uçaklar bölgede

Çin Dışişleri Bakanlığı, bugün açıklama yaparak ABD’nin tartışmalı Güney Çin Denizi’ne iki B-52 bombardıman uçağını göndermesine tepki gösterdi. Açıklamada “Hiçbir savaş gemisi ya da uçağı Çin’i korkutamaz” denildi. Sözcü Hua Chunying, “böylesine saldırgan bir silahın gönderilmesinin arkasındaki sebebi” öğrenmek istediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Çin’in uçak pisti inşa ettiği Spratly Adaları civarına nükleer silah taşıma kapasitesine sahip B-52 savaş uçaklarının gönderildiğini, Amerikan CNN televizyon kanalı dünyaya duyurmuştu.

"Gerekirse aktif şekilde rekabet ederiz"

'Kuduz Köpek' lakaplı ABD Savunma Bakanı James Mattis, Çin'in statüsü tartışmalı Güney Çin Denizi'nde füzeler konuşlandırarak komşularını yıldırmaya ve baskı altında tutmaya çalıştığını Cumartesi günü Singapur'da düzenlenen bir güvenlik zirvesinde söylemişti. Trump yönetiminin Çin ile yapıcı bir ilişki kurmak istediğini belirten Mattis, "Bununla birlikte Çin ile gerekirse aktif şekilde rekabet ederiz" demişti.

"En büyük tehdit"

ABD Pasifik Kuvvetleri Komutanı Oramiral Harry Harris, uzun vadede ülkesine yönelik en büyük tehdidin Çin olduğunu geçen hafta açıklamıştı.

Haberin Devamı

Stratejik ve ticari önemi yüksek Güney Çin Denizi'nde Çin'in yanı sıra Vietnam, Filipinler, Tayvan ve Malezya da hak iddia ediyor.

ABD de bölgeye çok sayıda savaş gemisi göndererek, stratejisinin merkezine Ortadoğu yerine Asya-Pasifik’i alıyor.

Pekin yönetiminin bölgede bazı küçük adalar oluşturduğu ve askeri varlığını attırdığı biliniyor.

Karşılıklı gözdağı

Çin geçen ay ilk kez bölgedeki Woody ve Paracel adalarına, ABD'nin aksi yöndeki uyarlarına karşın bombardıman uçakları göndermişti.

ABD’nin iki savaş gemisi, Güney Çin Denizi’nde Pekin’e gözdağı verince, Çin savaş gemileri ve uçakları bölgeye hareketlenerek ABD’yi uyarmıştı.