Dünya Çin’de öğrenciler için ‘Not Bankası’

Çin’de öğrenciler için ‘Not Bankası’

13.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dersi geçemeyen öğrencilere Not Bankası’ndan ödünç not verilecek. Öğrenci yüksek not aldığında borcunu geri ödeyecek. Ödeyemezse arkadaşı kapatabilecek veya kendine verilen görevi yapıp borçtan kurtulacak

Çin’de öğrenciler için ‘Not Bankası’

Çin’de sınavlarda kötü not alan veya sınavları kaçıran öğrenciler, Not Bankası’ndan not ödünç alarak derslerini geçebilecek. South China Morning Post’un haberine göre, ülkenin güneyindeki Nancing kentinde bir lisede yapılan ve bankalardaki kredi sistemine benzetilen uygulama, öğrencilerin derslerine daha sıkı çalışması için motivasyonlarını yüksek tutmayı ve sınav stresini azaltmayı hedefliyor.

Taksit yapılıyor

Derslerini devamsızlık, hastalık veya yetersiz çalışma sebebiyle geçemeyen öğrenciler, Not Bankası’ndan ödünç not alıyor, daha sonra derslerden yüksek not aldıklarında ödünç notları geri ödüyor.Öğrenci, ödünç notunu geri ödeyemezse onun yerine arkadaşı ödeyebiliyor veya öğretmenlerinin verdiği bir görevi yerine getirerek, borcundan kurtuluyor. Ödemede taksitlendirmeye de gidilebiliyor.

13 öğrenci yararlandı

Okulda 49 kişilik bir sınıfta uygulanan Not Bankası uygulamasından, şimdiye kadar 13 öğrencinin yararlandığı belirtildi. Not Bankası’ndan coğrafya dersinin sınavı için yararlanan bir öğrenci, “Hastaydım, bazı derslerimi kaçırdım, Not Bankası dersimi kurtarmamı sağladı” diye konuştu.

Öte yandan, not borcunu zamanında ödemeyen öğrencilerin kredi notları düşürülüyor ve not borcuna “faiz” uygulanabiliyor.
Okul Müdürü Huang Kan, uygulamanın Çin’de sınav kültürünü değiştirmeyi amaçladığını kaydetti. Huang, ülkedeki okullarda uygulanan sistemle öğrencilerin geleceklerinin tek bir sınavla belirlendiğini hatırlattı.