Siyaset Çin’den FETÖ ile mücadele desteği

Çin’den FETÖ ile mücadele desteği

04.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvesi için geldiği Çin’de dün ilk olarak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Çin ile nükleer güvenlik alanında işbirliğinin de olduğu dört anlaşma imzalandı.

Çin’den FETÖ ile  mücadele desteği

İkili ilişkilerin geliştirilmesinin ele alındığı görüşmede, Suriye’deki son gelişmeler ve terör mücadele konuları da masaya yatırıldı.

Terör ve Suriye

İki lider, Hangzhou kentindeki Xi-hu Devlet Konukevi’nde görüştü. Görüşmenin ana gündemini başta ekonomik olmak üzere ikili ilişkilerin artırılması, terörle mücadele ve Suriye oluşturdu. 15 Temmuz darbe girişiminin de ele alındığı görüşmede Erdoğan, FETÖ ile mücadele için yapılanları da anlattı. Erdoğan Suriye’deki gelişmeleri de Çin liderine aktardı.

Erdoğan, heyetlerarası görüşmenin başında yaptığı açıklamada, 1 yıl aradan sonra yeniden Çin’i ziyaret etmekten dolayı mutlu olduğunu belirterek, Cinping’i başarıyla yürütülen G-20 Zirvesi dolayısıyla tebrik etti.

‘İşbirliğine devam’

Erdoğan, Türkiye’nin dönem başkanlığında önem atfedilen kadın, kapsayıcılık, ticaret, yatırım ve inovasyon konularına Çin’in dönem başkanlığında da vurgu yapılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, mülteciler ve terörle mücadele gibi uzun vadeli meselelerin de G-20 Zirvesi gündeminde kalması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki işbirliğinin artarak devamı konusundaki temennimizi de ifade etmek istiyorum” dedi.

Teşekkür etti

Geçen yıl Antalya’da Türkiye’nin G-20’ye başarılı bir ev sahipliği yaptığını belirten Cinping, bu zirvede Çin heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. Cinping, “Hangzhou Zirvesi’ne hazırlanırken Türk tarafı hep bizimle etkin iletişim ve istişarede bulunmuş, başarılı tecrübelerini paylaşmış ve birçok yapıcı önerilerini ileri sürmüştür. Bu, stratejik işbirliği ilişkimizin yüksek derecesinin tam bir göstergesidir. Türk tarafıyla sıkı istişare ve işbirliği yaparak G-20 Grubunun küresel ekonomik yönetişimi alanında daha büyük roller oynamasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘15 Temmuz’daki darbe girişimini kınıyoruz’

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cinping, Erdoğan ile yaptığı görüşmede Türkiye’ye FETÖ ile mücadele desteği verdi.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, Cinping Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimini kınadıklarını söyledi. Cinping, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk hükümetine desteklerini ifade etti. FETÖ ile mücadele konusunda da Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin yanında yer aldığının ifade edildiği görüşmede iki liderin, küresel bir sorun olan terörle mücadele konusunda işbirliği ve koordinasyonun önemine dikkat çektikleri kaydedildi.

İki lider, Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, başbakan yardımcıları düzeyinde kurulan hükümetler arası işbirliği konseyinin çalışmalarına hız verilmesi konusunda mutabık kaldı.

İkili ticaret, ulaştırma, enerji ve turizm alanlarında ilişkilerin daha da geliştirilmesini kararlaştıran Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti lideri, G20 gündeminin hayata geçirilmesi için beraber çalışma konusunda da görüş birliği içinde olduklarını vurguladı.