Dünya Çin'den Kuzey Kore'ye yaptırım

Çin'den Kuzey Kore'ye yaptırım

15.06.2016 - 12:28 | Son Güncellenme:

Çin, kitle imha silahı yapımında kullanılan malzemelerin Kuzey Kore'ye ihracatına yasak koydu.

Çinden Kuzey Koreye yaptırım

Shanghai Daily gazetesinin Çin Ticaret Bakanlığına dayandırarak verdiği haberde, bakanlığın, nükleer, biyolojik ve kimyasal silah yapımında kullanılan ürünlerin yanı sıra lazer kaynaklı ekipman, manyetik malzeme ve yüksek mukavemetli metaller gibi ürünlerin Kuzey Kore'ye ihraç edilmemesine ilişkin bir liste oluşturduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Bakanlık, ilgili ülkeye bu malzemelerin ihracatına ilişkin getirilen yasağın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlarıyla bağdaştığını bildirdi.

Çin ayrıca iki ay önce Kuzey Kore'ye jet yakıtı satışını yasaklarken, Kuzey Kore'den kömür ve demir cevheri ithalatını da durdurmuştu.

Diğer yandan, Kuzey Kore'den üst düzeyde bir heyet ay başında Çin'e ziyaret gerçekleştirmiş ve taraflar, tarihi dostluk ilişkilerine önem verdiklerini belirtmiş ve karşılıklı bağların güçlendirilmesine devam edilmesi gerektiği vurgusunu yapmıştı. Kuzey Kore ile dostça olan ilişkilerini geliştirmek istediklerini belirten Pekin yönetimi, Kore Yarımadası sorununda tüm tarafların soğukkanlı ve itidalli olmalarını talep ediyor.

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), 6 Ocak'ta hidrojen bombası ve 7 Şubat'ta roket denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore'ye ağır yaptırım kararı almıştı. Pekin yönetimi, nükleer sorununda BM'nin Kuzey Kore'ye yönelik yaptırım kararlarını desteklese de ABD'nin Güney Kore'de kurmak istediği füze savunma sistemini kendi güvenliği için tehdit görüyor.