Gündem ‘Çin işi sarımsak etkili değil’

‘Çin işi sarımsak etkili değil’

13.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dr. Yavuz Dizdar, son dönemde tezgahlara çıkan Çin sarımsağının içerik olarak Taşköprü sarımsağının yerini tutamadığını belirterek “Çin sarımsağının bir başı Taşköprü’nün bir dişi etmez” dedi

‘Çin işi sarımsak  etkili değil’

Kamuoyunun GDO ve hormonlu gıdalara karşı verdiği mücadeleyle tanıdığı isimlerden İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Dr. Yavuz Dizdar, kişisel internet sayfasında kaleme aldığı “Sarımsak neden bu kadar faydalıdır?” başlıklı yazıda Kastamonu Taşköprü’de yetişen sarımsak ile Çin’den ithal edilen sarımsak türlerini karşılaştırdı. Taşköprü’de yetişen sarımsak türünün en yararlı gıda ürünlerinden biri olduğunu belirten Dr. Dizdar’a gıda uzmanları da destek verdi. Taşköprü’de yetişen sarımsak türünün ayrıcalıklı olduğunu belirten Dizdar, “Çin’den gelen sarımsakla karşılaştırılamayacak kadar zengin bir ürün söz konusudur. Bu olasılıkla bölgenin toprak yapısıyla ilgilidir, volkanik topraklar sülfürden zengindir, sarımsak bu sayede daha keskin bir hal alır, ince dişlidir, kolay ayıklanmaz, ama rayiha çok yoğundur. Çin sarımsağı ise iri dişlidir, çok kolay ayıklanır, ama rayiha yok denecek kadar azdır. Bir başı Taşköprü’nün bir dişi etmez. Dolayısıyla zengin sülfür kaynağı alınacaksa kaliteli sarımsak kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Doğal ilaç

Vücudun sülfüre ileri derecede ihtiyacı olduğuna değinen Dr. Dizdar, “Bunun organik form olarak alınması kolay değildir, işte sarımsak da bunu sağlar. Bu maddeler sarımsağa karakteristik kokusunu verir, iştah açıcı etki gösterir, ama en önemlisi biyolojik işlevlere olan katkılarıdır. Bir kısmı pişirme sırasında uçucu hale gelerek ortadan kalkar ama Taşköprü sarımsağı gibi bir ürün varsa, kalanları bile layıkıyla yeterlidir.

Her derda deva

Canlı sisteminde DNA’nın korunmasından tutun, antioksidan etkiye dek pek çok işlevde sülfürlü bileşikler kullanılır. Bu bileşikler mantarların üremesini de engeller, dolayısıyla kalın bağırsakta bulunmaması gereken mantarlar bu bileşiklerin varlığıyla engellenir. Bu sağlığımız açısından çok önemli kalın bağırsak mikroorganizma örtüsünün korunmasını sağlar. Hele ev yoğurdunu sarımsaklarsanız doğal ilaç yerine geçer. Düzenli kullanım ile kolesterolü de düşürür. O nedenle salata, sos nasıl olursa olsun günde birkaç diş sarımsak yenmeli, şifa verici bu özelliklerinden faydalanılmalıdır” görüşlerini kaleme aldı.

Haberin Devamı

Kastamonu sarımsağının kimyasal özelliklerini araştıran Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof.Dr. Nevzat Artık da, Kastamonu’da yetişen sarımsak türlerinin kimyasal özellikleri hakkında şu bilgileri verdi: “40 farklı sarımsak türünün bileşenlerini saptamış durumdayız. Kastamonu sarımsağının toplam şeker miktarı yüzde 33 ile 49 arasında değişim gösterir. Anti mikrobiyel etki açısından organik sülfür bileşikleri ve allil sülfür cinsi oranı yüzde 0.97 ile 0.214 arasındadır. Kastamonu sarımsak örnekleri vitamin, mineral ve uçucu sülfür bileşikleri açısından zengin bir gıda maddesidir. Özellikle askorbik asidin yüksek olması diğer olumlu özellikleri yanında sarımsağın vitamin değerini artırıyor. Bu nedenle Çin malı sarımsak yerine Kastamonu sarımsağı tüketilmeli.”