Dünya Çin, Kuzey Kore’ye ticari yaptırıma uydu

Çin, Kuzey Kore’ye ticari yaptırıma uydu

24.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çin yönetimi, Birleşmiş Milletler’in yaptırım kararlarına uydu ve Kuzey Kore’yle ticari ileşkilerinde ciddi kısıtlamalara gidildiğini açıkladı

Çin, Kuzey Kore’ye ticari yaptırıma uydu

Çin’in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları kapsamında Kuzey Kore’den tekstil ithalatını yasakladığı ve bu ülkeye petrol ürünleri ihracatını sınırlandırdığı bildirildi. Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Pekin yönetiminin, rafine petrol ürünlerinin Kuzey Kore’ye ihracatını sınırlandırarak, Pyongyang yönetiminden tekstil ürünleri ithal edilmesini yasakladığı belirtildi. Petrol ürünlerinden sıvılaştırılmış doğalgazın Kuzey Kore’ye satışının kısıtlanması kararının 1 Ekim’de yürürlüğe gireceği belirtilen açıklamada, tekstil ürünleri ithalatında ise daha önce yapılan ithalat işlemlerinin tamamlanması amacıyla 10 Aralık’a kadar süre verileceği ve o tarihten sonra ithalatın tamamen durdurulacağı vurgulandı. Açıklamada, söz konusu yasak ve sınırlamanın, BMGK’nin Kuzey Kore’ye yönelik yaptırım kararları çerçevesinde alındığı, 1 Ocak 2018’den itibaren Kuzey Kore’ye ihraç edilen petrol ürünlerinin de yıllık 2 milyon varil olacağı ifade edildi.

Nükleer programını sürdüren Kuzey Kore’ye rafine petrol satışına sınırlama getirilmesi ve en büyük ikinci gelir kaynağı tekstil ihracatına ambargo uygulanması kararı, iki hafta önce BMGK’de oy birliğiyle kabul edilmişti.

Haberin Devamı

Kuzey Kore’de yine deprem

Çin’in deprem merkezi CENC, dün sabah Kuzey Kore’de 3.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “23 Eylül’de yerel saatle 16:29’da (GMT: 08:29) Kuzey Kore’nin kuzeydoğusunda 0 kilometre derinliğinde 3.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.” ifadeleri kullanıldı. Çinli uzmanlar, depremin sebebinin “nükleer deneme” kaynaklı olduğunu iddia ederken, sarsıntının kaynağının daha önce hidrojen bombası denemesi yapılan yerle aynı yer olduğunu belirttiler. Öte yandan Güney Koreli yetkililer ise depremin doğal nedenlerle gerçekleşmiş olmasının daha büyük bir ihtimal olduğunu ileri sürdü. Kuzey Kore, Eylül ayının ilk günlerinde bir hidrojen bombası test etmiş, bu nükleer deneme 5.4 şiddetinde bir sarsıntıya yol açmıştı.