Teknoloji Çinli Arama Motoru Baidu’ya Soruşturma

Çinli Arama Motoru Baidu’ya Soruşturma

06.05.2016 - 14:37 | Son Güncellenme:

21 yaşında bir üniversite öğrencisi Baidu’da çıkan bir reklam üzerinde deneysel bir kanser terapisini kendi üzerinde denerken hayatını kaybetti.

Çinli Arama Motoru Baidu’ya Soruşturma

Bunun üzerine şirket etik olmayan arama sıralamaları ve reklam yerleştirmeleri yapması ile suçlandı. Pazartesi günü olayın duyulması ile beraber Çin hükumeti Baidu‘nun sağlık reklamlarını incelemeye başladı.

Haberin Devamı
Üniversite Öğrencisi Hayatından Oldu

Çin’in kuzeybatı bölgesinde bulunan Shaanxi bölgesindeki Xidian Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümü öğrencisi Wei Zexi geçtiğimiz günlerde reklamlar yüzünden hayatını kaybetti. Zexi kanserin nadir bir formu olan synovial sarcoma üzerinde çalışıyordu. Başarılı bir sonuç geliştiremeyen öğrenci araştırması için Baidu‘ya başvurdu.

İlginizi Çekebilir: Google ve Getty Mahkemelik Oldu Olayın En Büyük Sebebi Yanlış Reklam

Zexi yaptığı aramalar sonucundan The Second Hospital of Beijing Armed Police Corps hastanesinin bu kanser türü için Stanford tıp okulu ile araştırmalar yaptığını ve oldukça etkili bir deneysel çözüm geliştirdiği bilgisine ulaştı ancak görünen o ki bu bilgi yanlıştı. Öğrencinin karşısına çıkan sonuç aslında bir reklamdı ve sponsorlu içerik olarak işaretlenmişti. Wei‘nin bunu anlayıp anlamadığı ise bilinmiyor. Tedavi başarısız olunca Wei Baidu‘yu suçladı ve Çinli soru, cevap sitesi Zhihu‘da şirket yüzünden başına gelenleri anlattı. 12 Nisanda ise hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Ülkenin hızla yükselen bir internet kullanıcısı nüfusu var ve şuanda Çin’de Baidu‘nun arama motoru, müzik servisi, harita servisi gibi bir çok hizmeti boykot ediliyor. İnsanlar şirketin sorumluluk almasını ve doğru bilgi içermeyen hastane ve tedavi reklamlarını kaldırmasını istiyor. Hükumetin başlattığı soruşturma ise halen devam etmekte.

Amazon’un CEO’su 20 Dakikada Ne Kazandı?