Geri Dön

Cinsel gücü arttıran mantar

TÜBİTAK’ın desteğiyle üretilen ’Pleurotus Eryngii’ adlı cinsel gücü arttırıcı mantara, en çok talep Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz Bölgesi’nden geliyor.

Cinsel gücü arttıran mantar

Denizli’de tıbbi mantar üretimi yapan Agroma Mantarcılık’ın ortağı Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Atmaca, TÜBİTAK’ın desteğiyle ürettikleri ’Pleurotus Eryngii’ adlı cinsel gücü arttırıcı mantara, en çok talebin Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz Bölgesi’nden geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hacıeyüplü Mahallesi’nde 30 yıl önce kültür mantarı üreten Agroma Mantarcılık, 2000 yılından bu yana tıbbi mantar üretimi üzerine çalışmaya başladı. Firmanın ortağı Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Atmaca, 2005 yılında projelerini TÜBİTAK’a gönderdiklerini ve bu kurumun büyük desteğini aldıklarını kaydetti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın belge verdiği ilk özel Ar-Ge kuruluşu olduklarını belirten Atmaca, firmalarının mantar araştırma üssü haline geldiğini söyledi. Atmaca, kanser ve alzehimer tedavilerinde kullanılan mantardan, cinsel gücü arttırıcı mantara kadar çok sayıda üretim yaptıklarını belirtti.

Çin, Hindistan, Japonya ve ABD’de üretimi ve tüketimi yaygın olan tıbbi mantarların Türkiye’de ve Avrupa’da yeni tanınmaya başladığını kaydeden Atmaca, "Son zamanlarda en çok talep Pleurotus Eryngii ve Reishi isimli mantarlara geliyor. Pleurotus Eryngii mantarı cinsel gücü arttırıyor. Bu mantara en çok talep Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz Bölgesi’nden geliyor. Mevcut üretimimizin çoğunu bu bölgelere gönderiyoruz. Çok sayıda ünlü isime bu mantardan gönderdik. Bu mantar türüne doğal viagra diyoruz. Reishi mantarı ise, yaşlanmayı geciktiriyor, hücreleri yenilediği için kanser tedavisinde kullanılıyor" dedi.

Haberin Devamı

Suda kaynatılacak: İki yıl önce üretimine başladıkları "Pleurotus Eryngii" mantarında talep patlaması olduğunu ifade eden Atmaca, "Bu mantarın kuru ya da yaşını tüketenlerin cinsel gücü artıyor. Kurusunu tüketmek isteyenler yarım litre suyun içine 2 gram mantar koyup 30 dakika kadar kaynatıp içecek. Yaş mantar ise, sofralık mantar gibi yağda kavurup yenebiliyor. Etkisini kısa sürede gösteren mantar iktidarsızlık sorunu yaşayanları rahatlatıyor. Dikkatimi çeken bu mantar türüne en çok talep ülkemizin Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nden gelmesi. Günde ortalama 30 kilogram Pleurotus Eryngii üretiyoruz, ancak siparişlere yetişemiyoruz. Yakından tanınan çok sayıda ünlü isme de bu mantar türünden gönderdik" dedi.

Ölümsüzlük mantarı: ’Ölümsüzlük mantarı’ denilen Reishi’nin, 2 bin yıldır Çin’de tüketildiğini kaydeden Atmaca, "Bu mantar vücudu, enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruyor. Tüketen kişinin grip olması bile mümkün değil. Daha çok kanser tedavisinde yardımcı olarak kullanılıyor. Çok güçlü doğal bir antibiyotiktir. Bağışıklığı güçlendirir, hücreleri yeniler" dedi.

Haberin Devamı

Diğer türler: Ankara ve İstanbul’daki tanınmış çok sayıda bilim adamı ve profesöre tıbbi mantar gönderdiklerini kaydeden Atmaca, diğer mantar türleri hakkında da şu bilgileri verdi:"Hindi kuyruğu denilen Koriolus mantarı meme, prostat ve rahim kanseri tedavisinde kullanılıyor. Orman kulağı mantarı Auricularia ise, sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde. Dans eden mantar anlamına gelen Maitake ise, yumuşak dokulardaki tümörlerin tedavisi için çok ideal bir mantar türüdür. Dede sakalı mantarı denilen Hericium Erinaceus mantarını yeni üretmeye başladık. Bu mantar sinir hücrelerinin yeniden oluşmasını sağlıyor. Alzeimer hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Bir ay boyunca tüketen hastaların yüzde 60’ı kavrama yeteneğini kazanıyor. Shiitake Lentinus mantarı da anti tümör özelliği olan mantar türüdür" dedi.

Haberin Devamı

Tıbbi mantarların Türkiye’de hızla tanınmaya başladığını anlatan Atmaca, "Üretimi zahmetli olan bu mantar türlerini Avrupa’ya ihraç edebilmek için daha çok üretmek lazım. Tesisimizin şu anki kapasitesi yurt içi taleplerini karşılamakta zorlanıyor" diye konuştu. Mehmet Atmaca, tıbbi mantarların türüne göre kilogram fiyatlarının 200 ile 1500 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber