Gündem Cinsel istismar, ceza indirimiyle meşrulaştırılıyor

Cinsel istismar, ceza indirimiyle meşrulaştırılıyor

11.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Türkiye 2014 İlerleme Raporu’nda, kadın ve çocuk hakları ile cinsiyet eşitsizliği gibi konularda sert eleştiriler yer aldı.

Cinsel istismar, ceza indirimiyle meşrulaştırılıyor

Rapordan bazı satırbaşları şöyle:
* KADIN: Sığınmaevilerini açmayan belediye yönetimlerinin takibi yapılmıyor. Kadına şiddet, çocuk yaşta ve zorla evlilikler ile namus cinayetleri hala önemli bir sorun. Kadına şiddet konusunda resmi istatistik bulunmuyor. Cinsel istismar durumlarında ‘Rızası vardı’, ‘Daha büyük gösteriyordu’, ‘Haksız tahrik var’ gibi savunmalarla hapis cezalarında gidilen indirimler meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Adli Tıp Kurumu, raporlardaki gecikme nedeniyle eleştiriliyor.
* ÇOCUK: Ülke genelinde eğitime erişimde bölgesel eşitsizlikler söz konusu. Engelli çocuklar, Roman çocuklar, ailesi mevsimlik tarım işçisi olan çocuklar eğitim konusunda sıkıntılar yaşıyor. Çocuk işçiliği açısından, 2013’te 71 çocuk işçi hayatını kaybetti.
* CİNSİYET EŞİTLİĞİ: Eşit olanaklar açısından, AB müktesebatındaki eşitlik mekanizması hâlâ kurulmadı. Çocuk bakımı alanındaki eksiklikler kadınların iş hayatına entegrasyonunu engelliyor. İşyerindeki cinsel taciz ve mobbing konusunun üzerine eğilmek gerekiyor.
* LGBTİ: LGBTİ’lerin (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) temel haklarının iyileştirilmesi lazım. Mahkemeler, LGBTİ cinayetlerinde haksız tahrik argümanını öne sürüyor. Bu cinayetlerde soruşturmalar eksik yürütülüyor. Çalışan LGBTİ’ler arasında, cinsel yönelimleri nedeniyle işine son verilenler var.