Gündem Çipras’la çalışmayı arzu ediyoruz

Çipras’la çalışmayı arzu ediyoruz

27.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Türkiye’ye ziyarette bulunan Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çipras’la çalışmayı arzu ediyoruz

Çavuşoğlu, Yunanistan’daki seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, bu ülkede seçimlerin demokratik bir ortamda geçmesinden mutluluk duyduklarını dile getirdi. “İlişkilerimizi daha ileriye götürmek için attığımız adımlar ortada” diyen Çavuşoğlu, 5-6 Aralık’ta Atina’da 3. YDİK toplantısının gerçekleştirildiğini ve o çerçevede Syriza lideri Aleksis Çipras ile de görüşme yaptıklarını anlattı. Çavuşoğlu, “Kendisiyle Avrupa, Türkiye ile olan ilişkiler, istikşafi görüşmelerin geleceği, Kıbrıs meselesini konuştuk. Görüşmeleri devam ettirmek isteriz” dedi.
Özellikle Ege’de gerginliğin azaltılması ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için yürütülen istikşafi görüşmelerin devam etmesi, Kıbrıs müzakerelerinde Rum kesiminin masadan çekilmesinden dolayı yaşanan aksamanın giderilmesi ve Doğu Akdeniz’deki gaz ve petrol sondaj çalışmalarının tek taraflı değil, birlikte yapılmasını istediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Bu konularda da Yunanistan’a önemli rol düşüyor. Aleksis Çipras, ‘aynı ideolojilerden değiliz ama sizin Türkiye için yaptıklarınızı takdirle izliyoruz. Dolayısıyla eğer seçilirsek Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz’ demişti. Yunanistan ile AB ilişkilerinin bu seçimlerden nasıl etkileneceğini kestirmek mümkün değil ama Türkiye’nin AB ile müzakere sürecine şimdiye kadar tüm iktidarlar destek verdi, en azından karşı olmadıklarını her zaman söylediler. Yeni gelecek iktidarın da bu sürece destek vereceğine ve engel olmayacağına biz inanıyoruz.”