Gündem Çırçır fabrikasından araştırma merkezine!

Çırçır fabrikasından araştırma merkezine!

19.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Boğaziçi Üniversitesi, Tarsus’ta kamulaştırılan çırçır fabrikasını, Gözlükule kazıları için araştırma merkezi haline dönüştürdü. Merkezde, arkeolog Hetty Goldman’ın buluntuları da korunuyor

Çırçır fabrikasından  araştırma merkezine

Mersin Tarsus’ta 1850 yılında Ortodoks Arap Rum cemaati tarafından yaptırılan St. Paul Kilisesi Anıt Müzesi’nin hemen yanında yer alan yapı, 20’nci yüzyılın başlarında pamuk elyafının çekirdiğinden ayrılması ve depolanması işlerinde kullanılmak üzere inşa edildi. Daha sonra genişletilerek bir avlu etrafında yer alan ahşap çatılı taş hangarlar ve bir idari bina yapıldı.

Haberin Devamı

Koruma altında

1980’li yıllara kadar çırçır fabrikası olarak işlev gören yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenerek kamulaştırıldı. 2000’li yılların başında Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun izni ve denetimiyle Boğaziçi Üniversitesi’ne tahsis edilen yapıda yıllar süren yenileme çalışmaları tamamlandı. Üniversite, yaklaşık 10 milyon lira harcayarak metruk durumdaki fabrika alanını son derece modern bir kazı ve araştırma merkezine dönüştürdü. Tarsus Gözlükule Araştırma Merkezi bünyesinde toplantı salonu, laboratuvar, etütlük malzeme arşivi ve depolar ile halkın da yararlanabileceği bir konferans salonu oluşturuldu.

Tarsus’ta bulunan ve Tunç Çağı, Hititler, Abbasiler ve Roma dönemleriyle alakalı bulgular elde etmeye imkân tanıyan Gözlükule Höyük’te yürütülen çalışmalar sonucu çıkan eserlerin bir bölümü de merkezin depolarında koruma altına alındı. Yenilenen merkez, önceki gün Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ve Gözlükule Höyük’te arkeoloji çalışmaları yürüten Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Aslı Özyar tarafından bir grup basın mensubuna tanıtıldı. Merkez dün de Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından açıldı.