Cumartesi
20.05.2017 - 02:30

Çizgisini her zaman korudu

Gümüşsuyu’nda yer alan Topaz, salonunun dekoru, tabağı çanağı, mutfağı ve servisi ile İstanbul’un en uzun soluklu lokanta gibi lokantalarından

Sitene Ekle
.  |  Ali Rıza Kardüz Tüm Yazıları »

Topaz, Gümüşsuyu’ndan Dolmabahçe’ye inen yolun başında, Devres Han’ın giriş katında uzun yıllardır müşteri ağırlayan bir lokanta. 1950’lerin başında mimar Emin Onat’ın projesi ile inşa edilen Devres Han, tepeden Dolmabahçe Camii ile Dolmabahçe Sarayı’na bakar. Topkapı Sarayı’ndan Üsküdar’a ve Fatih Köprüsü’ne kadar tüm Boğaz’ı görür. Manzarası iyi binalardan, çok yeri tepeden gören konumu olan konutlardan söz edilirken “kaptan köşkü” gibi derler ya, işte Devres Han’ın her katı, Topaz’ın bulunduğu kat da  “kaptan köşkü” gibidir.

Özalp çifti işletiyor

Lokanta dekore edilirken topaz taşının kesme köşeli karakteri mimariye, salona, aksesuara, lambalara yansıtılmış. Salonunun dekoru, tabağı çanağı, mutfağı ve servisi ile Topaz, İstanbul’un en uzun soluklu lokanta gibi lokantalarından biri. Topaz’ı şimdilerde Yücel Özalp ve karısı Gülin Özalp işletiyorlar.

ODTÜ mezunu Yücel Özalp uzun yıllar yurt dışında turizm işletmeciliği yapmış. Turizmde faaliyetine devam ederken, Gümüşsuyu’ndaki Topaz lokantasının işletmesini alarak yeme-içme sektörüne girdi. Kanyon’da “brasserie” olarak hizmet veren Escale de Özalp’ların işletmelerinden biri. Topaz’ın mutfak sorumlusu Tevfik Alparslan, yerel otları, sebzeleri deniz ürünlerini değerlendirmede beceri sahibi. Topaz’ın mutfağı, farklı ve zengin bir Akdeniz mutfağı. Alakart ve tadım menüleri var. Farklı tadım menülerinin içeriği de fiyatı da değişiyor. Ama tadım menülerinde yer alan yemekleri, tatlıları alakart menüden teker teker seçme imkanı da var.

Özel yemekleri var

Kavrulmuş bademli kuzu gerdanı çorbası, fırınlanmış deniz ürünleri çorbası, Ege’nin körpe zeytinyağlıları, ızgara tekir balığı salatası, köz patlıcanlı roka salatası, kaz ciğeri terin, Antep’in kuru patlıcan dolması, enginarlı tavuk şiş, saray usulü dana etli piruhi, Trakya süt kuzusu tandırı, antrikot rizotto, fırında yaban ördeği Topaz mutfağının özel yemekleri. Günün balık çeşitleri ile, ızgara et çeşitleri de menüde yer alıyor.

Tadım menüleri 165 ile 190 lira arasında. Şarap eşlemesi istendiğinde menü fiyatları 250 liraya kadar yükseliyor. Genelde kişi başına 200 lira ödeme ile masadan kalkılabiliyor. Servis düzgün. Kemal Aydın ve İbrahim Aras’ın servis ekibi deneyimli ve güler yüzlü.

 

"Bir elinde cımbız, bir elinde ayna/ Umurunda mı dünya" diyen şairimiz kimdir?
©Copyright 2017 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.