Dünya CO2 seviyesi rekor kırdı

CO2 seviyesi rekor kırdı

25.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kontrolsüz sanayi, tarım ve hayvancılık yüzünden her geçen gün artan sera gazlarının 2016 yılında son 800 bin yılın en yüksek seviyesine ulaştığı uyarısı yapıldı

CO2 seviyesi rekor kırdı

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), atmosferdeki karbondioksit yoğunluğunun milyonda 400 parçacığa ulaşarak 2015’te rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Atmosferdeki karbondioksit, azot oksidi ve metan seviyelerinin de son 800 bin yılın en yükseği olduğunun tahmin edildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Cenevre’de dün düzenlenen basın toplantısında konuşan WMO’nun atmosferle ilgili çevre araştırmaları bölümünden Oksana Tarasova, “Teknoloji orada. Sadece insan iradesi lazım. İstersek yaparız. Eğer karbon salınımını şimdi düşürürsek 2060’da iyileşmeyi gözlemleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Felaketlerin sebebi

Açıklanan verilere göre, karbondioksit oranı milyonda 400 parçacığa ulaştı. Büyük bölümü insan kaynaklı olan karbondioksit oranı artışı nedeniyle oluşan küresel ısınma ise, sıcak hava dalgaları, kuraklık, aşırı yağış ve okyanus seviyelerinin yükselmesi gibi çok sayıda doğa sorununun nedeni olarak gsöteriliyor.

Tezatların yılı 2015

Cenevre’de konuşan WMO’nun genel sekreteri Petteri Taalas, 2015 yılının Türkiye’nin de imzaladığı Paris İklim Anlaşması’yla yeni bir ‘iyimserlik çağının başlangıcı’, diğer taraftan da sera gazı yoğunluğu bakımından da küresel ısınma gerçeğinin yeni bir çağa geçtiği yıl olma özelliği ile tezatlıkların yılı olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği’ni sera gazı salınımını azaltma konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı örnek olarak gösteren Tarasova, dünyanın fosil yakıt kullanımını durdurması ve ağaç dikmeye başlamasının zamanı geldiğini de sözlerine ekledi.

Yazarlar